Leasingul, acordat numai după verificarea datoriilor în CRB

Numărul persoanelor acceptate pentru achiziţiile în leasing va scădea anul viitor, după aplicarea noilor norme ale BNR. Aceeaşi evoluţie ar putea-o avea şi creditarea.

.

Înşelarea societăţilor de leasing şi a băncilor prin nedeclararea integrală a datoriilor la semnarea unui contract de leasing sau de credit va deveni imposibilă după 1 ianuarie 2010, moment de la care aceste informaţii vor deveni accesibile prin consultarea bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare, au apreciat joi (10 septembrie) mai mulţi şefi ai unor companii de leasing sau bancheri.

Potrivit acestora, în prezent există situaţii în care un client se prezintă la societatea de leasing fără a menţiona în declaraţiile sale faptul că are datorii mari la alte bănci sau că este semnatarul altor contracte de leasing. Situaţia nu se va mai repeta după 1 ianuarie.

Potrivit unui regulament al BNR, Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), printre care se numără şi firmele de leasing, vor avea obligaţia raportării oricăror incidente la CRB şi vor putea consulta bazele de date ale centralei.

“Noi facem demersuri de ceva vreme pentru a ne putea înscrie la CRB. Intrarea în acest sistem ne oferă informaţii despre clienţii care sunt datori în sistemul bancar, date care nu ne-au fost la îndemână până acum”, ne-a declarat directorul general al BCR Leasing, Claudiu Stănescu.

“Este o măsură bună; confortul nostru va creşte, vom avea acces la evaluarea clientului şi la comportamentul său faţă de alte societăţi de leasing”, spune Florentina Mircea, director TBI Leasing.

Informaţii privitoare la datornicii şi îndatoraţii la firme de leasing care solicită credite bancare vor avea şi bancherii. “Este important ca băncile să aibă o imagine clară asupra expunerii. Va fi mai bine”, comentează Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Integral în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.