Lumea arabă îi pregăteşte o primire de erou ziaristului care a aruncat cu pantofii în Bush

Este eroul momentului pentru o mare parte a lumii arabe. Si nu sunt putine colturile acestei dilatate lumi in care indrazneala lui a fost primita cu mare bucurie.

Când luni, 14 septembrie, Muntazer al Zaidi va iesi din inchisoare, va simti dovezile de multumire si admiratie din partea multor oameni care nu au uitat pantofii aruncati unul dupa altul asupra fostului presedinte al SUA, George W. Bush, in decembrie anul trecut.

Iar unii sunt dispusi sa-l premieze pentru curajul sau cu totul felul de cadouri care merg de la case, masini si pâna la neveste, noteaza ziarul El Periodico. Primul cadou va fi o masina nou nouta care il va astepta la portile inchisorii si care, potrivit ziarului The Guardian, nu va fi singura.

Fostul sef al televiziunii irakiene a construit pentru Zaidi o casa cu 4 camere.
Mai multe familii au anuntat deja ca sunt dispuse sa-si dea fiicele in casatorie curajosului ziarist caruia nu ii vor lipsi, dea-cum incolo, nici bijuteriile nici banii.

El spera ca va fi primit cu recunostinta, dar nici nu isi inchipuie ceea ce i se pregateste.

“Un irakian care traieste in Maroc a sunat sa ne spuna ca vrea sa i-o dea pe fiica lui de sotie”, declara Abdul Hamid al Saij, editor al postului de televiziune Al Baghdadia, pentru care lucreaza Zaidi.

“Altul a sunat din Arabia Saudita oferindu-i 10 milioane de dolari pentru pantofii cu care a aruncat in Bush. Din Maroc, cineva s-a oferit sa-i dea cadou o sea de calarie placata cu aur.

Am avut numeroase apeluri ale unor femei palestiniene care s-au aratat interesate sa se casatoreasca cu el, dar nu am retinut toate numele. Sunt reactii emotionale, izucnite pe moment”, a explicat el.

Incidentul care a generat o situatie atât de neobisnuita a avut loc la Bagdad, la 14 decembrie 2008, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de ultima vizita a presedintelui Bush in tara ocupata.

Tânarul ziarist nu a putut inghiti argumentele si mincinile spuse de Bush despre rolul jucat de SUA in conflict si un atac de furie l-a determinat sa se descalte si sa arunce cu pantofii in directia acestuia, cu riscul de a fi impuscat.

“Muntazer a crezut ca agentii de paza vor trage asupra lui. Se astepta la asa ceva, dar nu i-a fost frica ca o sa mora”, a declarat Maitham, fratele mai mic al lui Zaidi, ziarului The Guardian, care in editia sa de miercuri (9 septembrie 2009) a dedicat un amplu reportaj tânarului ziarist.

Bush a eschivat loviturile cu reflexe bune si nu au existat impuscaturi, dar incidentul a devenit un simbol impotriva ocupatiei.
Imaginea lui Zaidi a facut inconjurul lumii, el a fost imortalizat pe pancarte, tricouri si jocuri video.

S-au organizat manifestatii, defilari si sarbatori in onoarea lui Muntazer. Si nu doar in Irak. Lumea araba si mai multe tari islamice au sarbatorit fapta lui de curaj.

Ei si-au regasit putin câte putin mândria calcata in picioare si au laudat demnitatea unui tânar care a fost capabil sa-l insulte pe Bush prin gesturi si cuvinte pe care multi le simteau, dar nu puteau sa le pronunte in public de teama, sau pentru ca nu avusesera ocazia sa o faca.
A fost in teritoriile palestiniene locul unde reactia s-a facut cel mai mult simtita.

Dar, potrivit fratilor sai, Muntazer a avut timp sa reflecteze in perioada sa de detentie si a decis sa abandoneze jurnalismul – “nu vrea sa devina o curiozitate de circ” – au spus ei si sa deschida un orfelinat.
Zaidi a platit ofensa adusa presedintelui care i-a ocupat tara cu noua luni de inchisoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.