Poziţia SUA faţă de Rusia divizează din nou Europa de Est şi de Vest

Pozitia Europei fata de SUA a mai cunoscut suisuri si coborâsuri in ultimele decenii – cu scaderi notabile in perioada razboiului din Vietnam, a crizei eurorachetelor la inceputul anilor ’80 si razboiului din Kosovo din 1999 – dar niciodata in istoria relatiilor transatlantice sondajele nu au constatat genul de cadere care a avut loc in cursul primului mandat Bush si al razboiului din Irak in conditiile in care Bush nu a reusit sa recupereze vreodata acest handicap.

Populatiile europene si-au format opinia ca nu le place presedintele american sau ca nu au incredere in leadership-ul american, astfel ca factorii politici s-au intrebat, uneori exasperati, daca nu cumva America a fost martora unei schimbari structurale permanente in atitudinile europenilor sau pur si simplu este vorba de un model ciclic legat de un presedinte nepopular, noteaza Ronald Asmus, director executiv al Marshall Fund din Bruxelles, intr-un editorial pe care il semneaza in cotidianul american The New York Times, pe marginea studiulului Transatlantic Trends, publicat miercuri (9 septembrie 2009) la Washington, de think-tank-ul american German Marshall Fund (GMF).

Sondajul a inclus esantioane alese la intâmplare de aproximativ 1.000 de adulti in SUA si 12 tari europene – Portugalia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franta, Turcia, Olanda, România, Italia, Polonia, Bulgaria si Slovacia – in perioada 9 iunie-1 iulie, având marja de eroare de plus minus 3% in fiecare dintre cele 13 tari incluse in studiu.

Din motivele mentionate de Asmus, GMF a coborât in arena cu mare anticipare, in aceasta vara, pentru a realiza sondajul anual Transatlantic Trends in scopul testarii modului in care europenii il evalueaza pe presedintele Obama, dupa sase luni de mandat.

Desi nu este un secret ca Obama este popular in Europa, datele sondajului de anul acesta sunt totusi deosebit de sugestive, potrivit lui semnatarului articolului.

Daca Bush a inregistrat o scadere fara precedent in sprijinul public, Obama a facut un salt fara precedent in sondajele transatlantice privind presedinti ai SUA, din anii 1950 incoace, tine sa sublinieze Asmus. Popularitatea lui Obama este aproape la apogeu, el rasturnând in esenta pierderea de imagine survenita in cursul mandatului Bush.

Obama a inregistrat cele mai mari câstiguri de popularitate exact in acele tari in care Bush a pierdut cel mai mult teren – Germania, Franta, Olanda si Italia.

Tara cea mai fana a lui Obama este Germania, unde popularitatea acestuia este cu aproximativ 80% mai mare decât nivelul de sprijin de care s-a bucurat Bush in 2008.

Obama este cu mult mai popular in Europa decât la el acasa. Europenii au mai multa incredere decât americanii in capacitatea sa de a aborda probleme internationale, care merg de la terorism la pozitia fata de Rusia si Orientul Mijlociu, iar increderea lor este chiar mai mare decât in proprii lor lideri.

Exista insa 3 obiectii importante, subliniaza Asmus. Una este legata de Europa Centrala si de Est, unde fascinatia fata de Obama functioneaza in mai mica masura.

În alt articol publicat de New York Times pe marginea sondajului, se arata ca la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, noi fisuri apar intre Europa de Vest si cea de Est, de data aceasta privind politica lui Obama fata de Rusia.

Sondajul a constatat ca europenii, departe de a vorbi pe o singura voce privind probleme de politica externa, sunt divizati legat de rolul SUA si modul in care trebuie sa se raspunda agresivitatii Rusiei.

Raportul a mai dezvaluit mari diferente intre est-europenii insisi privind atitudinea lor fata de SUA si Rusia.
Aproximativ 77% din respondentii din Uniunea Europeana (UE) sprijina modul de abordare a problemelor internationale de catre Obama – un sprijin de patru ori mai mare comparativ cu opiniile privind administratia Bush.

Potrivit lui Asmus, in timp ce sprijinul fata de Obama, comparativ cu Bush, este de patru ori mai mare in Europa de Vest, el s-a dublat in Europa Centrala si de Est.

În Europa de Est, peste 60% din respondenti au declarat ca sunt sceptici privind politica externa a lui Obama, mai ales fata de Rusia, Iran, Afganistan si Orientul Mijlociu si numai peste jumatate din respondentii din aceasta regiune a Europei au afirmat ca vad SUA intr-o lumina pozitiva, comparativ cu 63% din vest-europeni.

Diferenta dintre tarile din UE luate separat este chiar mai mare, subliniaza New York Times. În Franta, popularitatea lui Obama este cu 77% mai mare decât rating-ul lui Bush.

Totusi, in România si Polonia, popularitatea lui Obama comparativ cu Bush este de numai 14% si respectiv 11%. Si mai frapant, numai 25% dintre est si central-europeni au afirmat ca, in opinia lor, relatiile dintre SUA si Europa s-au ameliorat sub mandatul Obama, comparativ cu 43% dintre vest-europeni.

Potrivit sondajului, disparitatile dintre Europa de Vest si cea de Est ar putea fi atribuite faptului ca administratia Bush a inclus in sfera preocuparilor de politica externa Europa de Est, incurajând extinderea NATO in 2004, si a adoptat o pozitie mai agresiva fata de Rusia.

Administratia Bush a propus de asemenea amplasarea scutului antiracheta al Pentagonului in Polonia si Republica Ceha, un demers fata de care Rusia si unele tari din Europa de Vest s-au opus vehement.

Proiectul a fost insa sprijinit cu fermitate de majoritatea tarilor est-europene, deoarece au vazut in scut o aparare impotriva Rusiei, si nu rachetele eventual lansate de Iran.

Europenii sunt inca divizati privind abordarea Rusiei, mai ales in problema extinderii in continuare a NATO – la care Rusia se opune – precum si dependenta crescânda a UE de Rusia in materie de energie.

Totusi, potrivit The New York Times, sondajul a constatat ca si aceste divizari sunt complicate. “Imaginea populara a unei Europe de Est si Centrale rusofobe si a unei Europe de Vest mai prietenoase fata de Rusia nu a fost constatata in datele oferite de Transatlantic Trends 2009”, se spune in raport.

Ziarul britanic Financial Times remarca faptul ca a existat mai multa unitate transatlantica privind politica fata de Rusia. Circa 70% dintre europeni si 68% dintre americani au fost de acord privind nevoia de a se asigura asistenta in domeniul securitatii unor foste republici sovietice ca Ucraina si Georgia.

În ceea ce priveste problemele economice, raportul arata ca 43% dintre americani sprijina relatii economice mai strânse cu UE, comparativ cu 37% din populatia din blocul european.

Majoritatea populatiei din intreaga Europa este ingrijorata de Rusia in calitatea sa de furnizor de energie, dar atunci când respondentii sunt intrebati daca ar abandona anumite politici de aliante occidentale, precum extinderea NATO, pentru a securiza furnizarile de energie ale Rusiei, numai 28% dintre est-europeni au afirmat ca ar avea in vedere acest lucru, comparativ cu 41% dintre vest-europeni.

Potrivit lui Asmus, sprijinul fata de NATO s-a redus si acum este in general mai scazut in Europa de Est decât in Europa de Vest. Când vine vorba de misiunea NATO in Afganistan, tarile din Europa Centrala si de Est incluse in sondaj sunt mai putin dornice sa sprijine ideea de a face mai mult pentru a-l ajuta pe presedintele Obama.

A doua obiectie, in opinia lui Asmus, este Turcia.
Obama a acordat o mare atentie faptului de a efectua in aceasta tara prima sa calatorie in Europa si a ridicat imaginea Americii de la o adâncime abisala la un nivel mediocru.

Turcia ramâne insa tara a carei populatie este cea mai sceptica fata de presedintele SUA si leadership-ul american.
Dar are putina incredere si in leadership-ul UE. Ultima obiectie formulata de Asmus este ca popularitatea lui Obama nu a redus din decalajul privind multe dintre problemele dificile care divizeaza americanii si europenii.

În timp ce europenii continua sa vada aceleasi amenintari si prioritati, instinctele sunt diferite privind ce trebuie facut mai ales când se pune problema utilizarii fortei.

Acest decalaj este mai ales vizibil legat de Afganistan si programul nuclear al Iranului. Potrivit Financial Times, circa 62% din respondentii din UE si Turcia au fost pesimisti privind perspectivele stabilizarii situatiei din Afganistan, comparativ cu 56% dintre americanii care au manifestat pesimism. Germanii, in proportie de 75%, au fost cei mai pesimisti europeni.

Desi europenii sunt favorabili cresterii contributiei tarii lor la reconstructia economica a Afganistanului, respondentii din UE si Turcia se opun trimiterii de mai multe trupe, in proportie de 71 la 19%.

Majoritatea dintre cei chestionati – 5% in Europa de Vest si 69% in Europa de Est – au dorit o retragere totala sau o reducere a numarului de soldati. Dezacorduri similare intre americani si europeni s-au constatat si in privinta Iranului.

Circa 48% din respondentii din UE si Turcia s-au declarat favorabili cresterii presiunilor diplomatice asupra Iranului in cazul in care eforturile de a impiedica Teheranul sa se doteze cu arme nucleare vor esua dar au exclus folosirea fortei.

Dimpotriva, 47% dintre americani au favorizat cresterea presiunilor diplomatice si mentinerea optiunii folosirii fortei militare.
Asmus conchide ca, pentru moment, Obama este cel mai popular presedinte american in Europa de la John F. Kennedy incoace.

Multi lideri europeni erau reticenti in a se afisa alaturi de Bush dar sunt dispusi sa fie vazuti cu Obama. Presedintele se bucura de popularitate chiar daca mai trebuie sa-si prezinte detaliat viziunea asupra relatiei transatlantice.
Popularitatea sa creeaza capital politic, dar in sine nu a schimbat diferentele persistente privind probleme-cheie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.