EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.12%)
GBP
5,40 RON
(-1.82%)
CHF
4,57 RON
(-0.57%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,70 RON
(+0.09%)
CAD
3,12 RON
(+0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.16%)
AUD
2,67 RON
(-0.49%)
JPY
0,04 RON
(-1.49%)
CZK
0,18 RON
(+0.33%)
INR
0,06 RON
(-1.96%)

 

Răspunsul CE privind recapitalizarea CEC Bank, o stupiditate

Fostul europarlamentar Daniel Daianu caracterizeaza raspunsul Comisiei Europene cu privire la recapitalizarea CEC Bank ca fiind o “stupiditate”. “Pentru mine, raspunsul pe care il da Comisia, ca trebuie sa privatizam ca sa putem capitaliza este o stupiditate.

De ce? Când sistemul bancar nu functioneaza cum se cuvine, când apetitul de asumare a riscurilor este atât de mare, sa spui unei banci controlate de stat: “trebuie sa te privatizezi ca sa te poti recapitaliza”…

Pai, daca se privatizeaza nu cu 30%, ci 100%, nu ar mai da nici cât da acum”, a afirmat Daianu, miercuri seara, la o dezbatere pe problema absorbtiei fondurilor europene.

În opinia acestuia, CEC Bank trebuie sa fie recapitalizata, iar raspunsul pentru cei de la Comisia Europeana trebuie sa fie:
“Nu refuzati României dreptul de a face in conditii foarte dificile ceea ce nici nu va gânditi sa refuzati altor tari care au nationalizat banci.

Noua nu ne dati nici macar voie sa aducem un supliment de capital propriu pentru a mari capacitatea de a interveni in economie”.

La rândul sau, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a apreciat ca atitudinea Uniunii Europene este “un dublu limbaj si o dubla actiune”.

“Asta este atitudinea UE, indiferent daca ne place sau nu: un dublu limbaj si o dubla actiune. Bancile franceze au primit miliarde. Banca Centrala Europeana a chemat 1.200 de banci si le-a dat bani – alea nu au mai trebuit privatizate”, s-a revoltat Pârvan.

La rândul sau, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea a subliniat ca institutia trebuie recapitalizata, mai ales ca, in opt luni, aceasta este singura banca despre care se poate spune ca pentru IMM-uri si agricultura a crescut soldul creditelor cu peste 26%.

“Deci, 26% in conditiile anului 2009. Deci, este vorba despre o asumare a riscurilor de catre banca statului. Aceasta, normal, face politica pe care o spune actionarul.

Si actionarul a spus: “Mergeti spre creditarea IMM-urilor si a agriculturii, fara sa va pierdeti in creditarea persoanelor fizice“, a subliniat Ghetea. Recapitalizarea CEC Bank, banca aflata in proprietatea statului român, a fost pusa pe lista masurilor anticriza cuprinse in programul pregatit de Cabinetul Tariceanu si a fpst preluata de Guvernul Boc.

Prin majorarea de capital cu 2,5 miliarde de lei, statul doreste sa consolideze CEC Bank si, prin intermediul acesteia, sa sprijine, prin linii de finantare in conditii preferentiale, mediul de afaceri românesc.

De asemenea, urmareste sa poata interveni pe o piata bancara dominata de banci comerciale straine, al caror apetit pentru finantarea investitiilor din economia reala este extrem de redus.

Ca stat membru al Uniunii Europene, România trebuie sa notifice Comisia Europeana sa intentioneaza ca din bani publici sa consolideze aceasta banca, urmând ca Executivul european sa se pronunte asupra legalitatii sprijinului.

Comisia Europeana considera, insa, ca acest ajutor incalca prevederile Tratatului Uniunii Europene, conferind CEC Bank pozitie privilegiata in raport cu alte banci concurente, mai ales ca aceasta nu are probleme de lichiditate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata