Scăderea economiei ieşene a dus la reducerea cu 6,5% a încasărilor la Fisc

– De la începutul anului până în prezent, încasările Fiscului ieşean la bugetul consolidat al statului s-a cifrat la 1.556.936 RON, cu 6,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

– Un indicator semnificativ al stării economiei ieşene îl reprezintă scăderea cu 35,6% a sumelor încasate din impozitul pe profit, din cauza lipsei capacităţii de plată, dar şi a TVA cu circa 16%, din cauza scăderii numărului de tranzacţii.

.

„O reducere drastică a încasărilor, cu 59%, s-a înregistrat la accize. Aceasta se explică prin reducerea importurilor de produse accizabile, alcool, ţigarete şi produse de lux. Veniturile din taxe notariale, judiciare, cazier şi altele s-au redus cu 63%. Fapt ce se poate deduce din restrângerea numărului de tranzacţii imobiliare, intabulări şi alte transferuri de proprietăţi şi legalizări de acte”, ne-a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene  (DGFPJ) Iaşi.

Interesant de remarcat este faptul că au crescut cu 12,4% sumele colectate din impozitul pe venitul din salarii şi convenţii, de la circa 293.000 RON la 330.000 RON, fapt datorat, în primul rând, majorării salariului minim şi a celui mediu pe economie.

„În total, la bugetul de stat s-a colectat suma de 724.435 RON, cu circa 13% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2008. La aceasta se adaugă adaugă 223.000 RON la bugetul asigurărilor de sănătate, cu 6% mai puţin decât anul trecut, 588.936 RON la pensii, cu 4,5% mai mult şi 20.558 RON la bugetul de şomaj, cu 40% mai puţin decât anul trecut. Scăderea la încasările pentru şomaj se datorează reducerii cotei de impozitare de la 1% la 0,5%”, a explicat Maria Ţăran.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.