EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Sistemul de irigaţii din România era devalizat la sfârşitul anului 1997

Sistemul de irigatii era devalizat prin furtul elementelor componente, inca de la sfârsitul anului 1997, in special a componentelor metalice, a declarat joi (10 septembrie 2009) fostul presedinte Emil Constantinescu, in cadrul audierilor la Comisia parlamentara de ancheta privind situatia sistemelor de irigatii.

Potrivit lui Constantinescu, acest lucru a reiesit din datele pe care le-a cerut si din inspectiile pe care el insusi le-a efectuat la aceste sisteme de irigatii.
“Am cerut atunci organelor speciale din Ministerul de Interne si procurorilor sa faca anchete asupra asupra acestui furt generalizat.

Si azi pot fi vazute in curtile oamenilor componente din acest sistem, uneori furtul facându-se si din prostie”, a spus Emil Constantinescu. Întrebat despre programul Romag ’98, fostul presedinte a afirmat ca acesta a fost agreat ca idee, pentru ca in România de atunci nu existau investitii.

“Am cunoscut acest program, la nivelul respectiv a fost agreat pentru ca România, atunci, se afla intr-o situatie dezastruoasa. Când am fost ales presedinte, România era aproape in faliment. În decembrie 1966, in rezerva Bancii Centrale erau doar 540 milioane de dolari.

Rezerva de aur era mult diminuata, cu totul ridicându-se la 600 milioane dolari”, a explicat Constantinescu.
În plus, bancile din România, mai putin BCR, erau in faliment, Bancorex fusese devalizata. La fel, bancile private erau in pragul falimentului, mai ales ca multe dintre ele erau sisteme piramidale.

“Sigur, programul a fost agreat la acest nivel (de presedinte – n.r.), insa Executivul poarta intreaga raspundere. Dupa ce am numit ministrii, le-am creat un cadru de independenta totala. Pe multi dintre ei i-am adus din zona civila.

Erau persoane specializate in domeniul in care lucrau”, a precizat fostul sef al statului.
În timp ce ministrul de atunci al Agriculturii, Dinu Gavrilescu, sustinea partea generala a acestui program, Daniel Daianu, de pe pozitia de ministru al Finantelor se opunea, cu argumente profesionale.

Potrivit lui Constantinescu, Gavrilescu intelesese rolul general si capacitatea programului de a realiza o reforma intr-o agricultura inapoiata, intrata in colaps, in timp ce scrupulozitatea profesionala a lui Daniel Daianu l-a determinat sa refuze sa acorde anumite facilitati pentru importuri in detrimentul investitiilor.

“În ceea ce-l priveste pe Dinu Gavrilescu, acesta credea in acest proiect, pe care l-a aparat cu toata convingerea.
Ca in continuare acest program a fost prost manageriat si ulterior a dus in sfera coruptiei, este alta problema”, a subliniat fostul demnitar.

Întrebat daca nu avea informatii asupra faptului ca acest program a esuat in alte tari, precum Ucraina si Polonia, Constantinescu a precizat ca astfel de informatii erau la nivelul serviciilor de informatii si cu siguranta ca au ajuns la ministri.

“Pe de alta parte, Ucraina era un stat oligarhic, totalitar, unde salariile nu mai fusesera platite de doi ani si mai existau fostele forme asociative tip IAS-uri. Nu inseamna neaparat ca un astfel de program va esua si in România, daca nu a functionat in Ucraina”, a argumentat Emil Constantinescu.

Totodata, fostul sef de stat a dorit sa contracareze acuzatia potrivit careia Programul Romag ’98 ar fi fost implementat in România de o firma americana pentru a pregati vizita sa in SUA, si a afirmat ca, pe atunci, România nu era interesanta din punct de vedere economic.

“România nu avea ce sa ofere atunci. În schimb, a fost un moment in care România era interesanta din punct de vedere politic si militar. Doar aceste interese au fost contabilizate si au contat la intrarea României in NATO”, a spus Emil Constantinescu.

De asemenea, el a mai afirmat ca, din punct de vedere politic, “in spatele nostru a stat Banca Germaniei, fara ca nimeni sa stie acest lucru”. “De aceea nu am intrat in crah, iar omul nostru de legatura a fost Daniel Daianu”, a subliniat Constantinescu.

Comisia parlamentara de ancheta trebuie sa depuna raportul final vizavi de starea actuala a sistemului de irigatii si de derularea programului Romag ’98 pâna la data 12 septembrie. Romag ’98 era un program de modernizare a agriculturii, care a fost implementat in România de o firma americana.

Potrivit unor documente, firma privata “de apartament” Transchem Finance & Trade Corp, “inregistrata intr-un paradis fiscal din Florida”, urma sa acorde sprijin tarilor emergente din sud-estul Europei pentru modernizarea agriculturii.

Tot acest program presupunea alcatuirea unor “pachete agricole” care cuprindeau masini, utilaje, tehnologie pentru lucrul unor module de 650 de hectare de teren agricol.

Aceste pachete erau exportate de firma Transchem din SUA in tarile aplicante, urmând sa fie vândute fermierilor privati din acele tari care indeplineau un set de conditii, cu facilitatea platii in 10 rate bianuale, timp de 5 ani, in produse agricole si nu in bani.

Întregul program avea la baza garantia acordata de guvernele tarilor aplicante in favoarea firmei din SUA si a bancii finantatoare – Citi Bank.
În cazul României s-au constituit doua scrisori de garantie guvernamentala, semnate de fostul ministru de Finante Decebal Traian Remes.

Odata legiferat, programul Romag a fost implementat din 1998, iar RAIF – fosta Regie a Îmbunatatirilor Funciare, transformata ulterior in SNIF – a fost desemnata ulterior ca importator de utilaje si echipamente in cadrul programului, cu toate ca, regie fiind, nu avea calitate intr-un contract comercial extern.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata