EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Vladimir Voronin predă „cu inima grea funcţiile conducerii ţării în mâinile noii puteri”

0

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a anunţat oficial demisia într-un mesaj către popor, difuzat la postul naţional de televiziune Moldova 1, în care spune că predă ‘cu inima grea funcţiile conducerii ţării în mâinile noii puteri’.

Voronin s-a lansat într-un atac dur la adresa noii guvernări, pe care a acuzat-o că urmăreşte interese personale şi că nu este pregătită să ajute R.Moldova să treacă peste criza financiară care afectează întreaga lume.

‘Eu nu cred în capacitatea politicienilor care au făcut alianţă doar în baza emoţiilor negării şi denigrării totale a propriei ţări, doar în scopul repartizării funcţiilor, de a propune societăţii un nou program pozitiv’, a spus Voronin, adăugând că nu are încredere în capacitatea acestora de a fi o echipă unită şi de a conduce statul bazându-se pe interesele cetăţenilor.

Voronin a mai declarat că părăseşte funcţia de preşedinte în perioada unei crize economice globale dintre cele mai grave. ‘Mai bine de un an noi am desfăşurat o luptă inegală cu criza şi am demonstrat că suntem capabili să facem faţă şi unor asemenea încercări.

Dar acum, întreaga echipă a adepţilor şi tovarăşilor mei, pe care am format-o pe parcursul tuturor acestor opt ani, trece, împreună cu mine, în opoziţie’.

În adresarea sa, Voronin a prezentat ceea ce el consideră a fi succesele guvernării sale timp de opt ani, printre care stabilirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, restabilirea legăturilor istorice cu Rusia şi perfecţionarea democraţiei.

‘Ultimii 8 ani din istoria ţării au fost ani ai activităţii noastre comune de făurire. Şi pentru mine, ca persoană care a muncit două mandate complete în funcţia supremă din stat, astfel îmi vor rămâne întipăriţi în memorie aceşti ani’, a declarat Voronin.
Vineri dimineaţă, parlamentul de la Chişinău fusese informat despre decizia lui Voronin de a demisiona din funcţia de şef al statului.

Acest fapt a fost confirmat de serviciul de presă al Preşedinţiei care menţiona că, „în temeiul art. 90 din Constituţia Republicii Moldova, Vladimir Voronin a adus la cunoştinţa forului legislativ decizia de a demisiona din funcţia de Presedinte al Republicii Moldova”.

Vladimir Voronin îşi anunţase încă din 2 septembrie intenţia de a demisiona din funcţia de şef al statului, optând pentru mandatul de deputat. De menţionat că, potrivit legislaţiei R.Moldova, din momentul anunţării demisiei lui Voronin, interimatul va fi asigurat de către presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.