11 septembrie continuă să facă victime în rândul americanilor

Peste 800 de oameni care au participat la operaţiunile de urgenţă şi de salvare pe lângă Turnurile Gemene din complexul World Trade Center au murit prematur după atentatele din 11 septembrie 2001 -cel puţin 270 dintre ei – de cancer.

.
Statisticile oficiale consemnează 817 decese în rândul pompierilor, poliţiştilor, lucrătorilor de asistenţă medicală şi voluntarilor care au fost expuşi mediului toxic din jurul “Ground Zero” şi al locului în care a fost transportat molozul Gemenilor, Fresh Kills. Lor li se adaugă alţi 33 de voluntari care s-au sinucis, scrie “New York Post”.

Acest bilanţ, a mărturisit o sursă a municipalităţii newyorkeze, este mult subdimensionat în raport cu realitatea, noi cazuri fiind semnalate aproape zilnic. O investigaţie a Ministerului statal al Sănătăţii, privind morţile şi dosarele medicale în 642 de cazuri, a relevat că 479 dintre respondenţii voluntari la evenimente au decedat prematur din cauza mai multor boli, printre care felurite forme de cancer.

Alţi 149 au suferit “morţi traumatice”, în incidente precum supradoze de droguri sau medicamente, accidente de maşină, incendii şi violenţe de stradă. Încă 12 au murit pe fronturile din Irak şi din Afganistan.

Numărul morţilor a crescut sensibil faţă de anul trecut, când bilanţul oficial a fost de 664 de fatalităţi, între care 94 cazuri de cancer. Creşterea se datorează faptului că agenţiile oraşului şi programul medical WTC şi-au pus în acord mai multe dosare. La operaţiunile desfăşurate după atentate au participat aproximativ 50.000 de pompieri, poliţişti, paramedici şi alţi voluntari.

Cele mai neiertătoare forme de cancer care seceră vieţile acestor voluntari sunt cele la stomac, colon, ficat şi la alte organe digestive (80), plămâni şi esofag (69) şi leucemia (37). Un alt studiu recent a relevat că formele de cancer ale celulelor sangvine se dezvoltă la aceşti voluntari la vârste mult mai mici decât ar fi “normal”.

Integral în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.