Angajaţii aflaţi în concedii de boală, verificaţi de poliţie dacă sunt acasă

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, vineri, ca vrea sa introduca, de anul viitor,”modelul italian” in ceea ce priveste angajatii aflati in concedii de boala, adica politistii sa verifice daca aceste persoane sunt intr-adevar bolnave „in cazul in care nu apar in evidenta vreunui spital”.

.
Bazac a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca angajatii aflati in concediu de boala trebuie sa fie ori la spital, ori acasa, iar „modelul italian” presupune ca politistii sa verifice daca persoanele respective sunt intr-adevar bolnave la domiciliu.

„Am de gand sa fac un lucru extrem de clar privind concediile medicale, pentru ca medicii care dau concedii medicale sunt in reteaua Ministerului Sanatatii. Cei cu dosare de pensionare pe caz de boala din pacate nu sunt sub jurisdictia Ministerului Sanatatii. Iar in legatura cu concediile medicale, care sunt in momentul acesta evaluate la peste un miliard de lei anual, bani pe care ii platim din fondul asigurarilor de sanatate, cred ca aici trebuie gandita o cu totul alta strategie. Din pacate sau din fericire am sa folosesc «modelul italian», unde lucrurile sunt extrem de clare si transparente”, a spus Bazac.

Acesta a sustinut ca persoanele aflate in concediu de boala sunt fie internate intr-un spital – si atunci apar in evidenta unitatii medicale – fie sunt bolnave la domiciliu si politia va verifica acest lucru.

Daca nu se afla intr-una din cele doua situatii, atunci probabil ceva este in neregula cu el si lucrul acesta va fi penalizat. Politia face aceste controale. Daca este internat in spital, este in evidenta unui spital. Daca nu il gaseste acasa (politistul – n.r.) in perioada concediului, se anuleaza concediul si primeste o amenda. Mecanismul acesta se va implementa si in Romania”, a adaugat Bazac.

Acesta nu a raspuns la intrebarea cum se va proceda daca persoanele respective nu ii deschid usa politistului trimis sa verifice daca sunt acasa.

Ministrul a admis ca politistii nu au bani nici sa prinda infractorii, dar a spus ca aceasta este situatia de acum, in timp ce el vorbeste de „un principiu general”.

Potrivit ministrului Ion Bazac, „sistemul italian” urmeaza sa fie implementat in Romania de la 1 ianuarie 2010.

Sursa: Romania Libera

Loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. MOLNAR spune

    E foarte inportan acest lucru ca multi in concediu lucreaz particular, alti in strainatate, alti se pensioneaza de boala, si lucreaza bine merci in strainatate.Cred ca e cazul ca dupa 20 ani de furt, inbogatire necinstita, in tinpul crizei sa fie ordine in tara.Pana acum am vazut haos, stigate, amenintari dar nu munca cinstita, si plata dupa munca ci, plata dupa pile, si tichete de masa dupa puterea sindicatului.De ce nu se da tichete de masa la pensionari sa nu stea la coada bolnav, batran, si tanarul cunpara pe tichet de masa tigari, bere, ca e sindicalist.

  2. Ionescu Adriana spune

    Acest lucru ar fi in regula, dar trebuie sa se tina seama si de alte aspecte. De ex: eu sunt singura in casa si cand am fost lovita intr-un accident de masina, m-am dus sa stau primele zile la fiica mea, pt ca nu puteam sa ma dau jos din pat singura. Si in aceeasi situatie sunt foarte multi. Cati tineri isi lasa gospodariile lor si in alte cazuri si serviciile caci este vorba de alta localitate, ca sa se duca sa stea cu parintii bolnavi care nu se pot misca?
    Si daca tot este sa ne luam dupa modelul italian, ar trebuii sa-l luam de la A la Z, nu numai ce le convine guvernantilor. Noua celor care lucram la patron ne e frica sa ne luam concedii medicale (primul concediu l-am luat dupa 14 ani si jumatate)din cauza ca ni se spune ca daca suntem asa bolnavi nu au nevoie de noi. Noi venim cu gripa la servici, ca sa nu ne pierdem locul de munca. In Italia daca ai stranutat la servici, esti trimis de seful tau la doctor, ca sa-ti dea concediu medical.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.