Avocaţii – singurii care se „îngraşă” în plină recesiune, la Iaşi

0

– Singurii care au avut de câştigat de pe urma recesiunii, în judeţul Iaşi, par a fi doar avocaţii. Din datele transmise de Direcţia Judeţeanţă de Statistică (DJS) Iaşi singurul indicator demografic aflat în creştere, în prima jumătate a anului crizei, îl reprezintă divorţurile

– Valoarea totală a investiţiilor străine realizate, în judeţul Iaşi, în primele şapte luni ale anului, a fost de doar 47.000 euro, în scădere cu circa 80%, faţă de anul trecut.

– Totodată, statisticienii ieşeni au raportat o scădere cu 20% a exporturilor şi cu circa 35% a importurilor.

.

În perioada ianuarie-iulie 2009, au fost înmatriculate 105 societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris, faţă de 158 înmatriculate în perioada corespunzătoare a anului 2008.

Valoarea totală a capitalului social subscris a însumat 208.000 RON, adică 24% din suma investită în perioada similară din anul precedent, iar în valută 66.000 dolari (19,3% ), respectiv 47.000 mii euro (20,7%).

„În luna iulie au fost înmatriculate 14 societăţi comerciale cu participare străină, valoarea capitalului social subscris fiind de 25.000 RON (8.700 dolari, respectiv, 6.000 euro), aceasta reprezentând doar 0,1% din valoarea totală a capitalului social subscris pe ţară. Astfel, judeţul Iaşi a ocupat locul 11 între celelalte judeţe, în funcţie de capitalul social subscris”, a explicat Gheorghe Chirilă, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Iaşi.

Importurile şi exporturile, în cădere liberă

Exporturile realizate în judeţul Iaşi, în primele cinci luni ale anului au fost de 99,2 milioane euro, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2008. Importurile au însumat 140,5 milioane euro, cu 34,8% mai puţin comparativ cu anul precedent.

„Astfel, deficitul comercial în perioada pentru care avem raportări a fost – 41,3 milioane euro, mai mic cu 40,8 milioane euro decât în 2008”, a afirmat directorul DJS Iaşi.

Ponderile cele mai importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini, aparate şi echipamente (34,4% la export şi 29% la import), produse ale industriei uşoare (24% la export şi 13,8% la import), metale comune şi articole din metal (16,4% la export şi 19,5% la import), produse ale industriei chimice (11,7% la export şi 14,7% la import).

Rata şomajului a crescut  la 6,8%

Din cauza schimbării codurilor CAEN şi a metodologiei statistice, DJS Iaşi nu a putut fuirniza date despre evoluţia industriei locale, pe domenii de activitate. Cu toate acestea, cifrele oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) sunt cât se poate de relevante cu privire la „starea de sănătate” a economiei Iaşului.

Rata şomajului înregistrată în luna iulie a fost de 6,8%, comparativ cu 4,9% şi 5,4% în lunile iulie, respectiv decembrie 2008.

„La sfârşitul lunii iulie 2009, numărul şomerilor înregistraţi era de 21.535 persoane, în creştere cu 6.218 persoane (40,6%) faţă de luna corespunzătoare din anul precedent şi cu 4.630 persoane (27,4%) faţă de luna decembrie 2008”, a precizat Chirilă.

Avocaţii – pe val, preoţii şi moaşele – la ralanti 

Singurii care au avut de câştigat de pe urma recesiunii, în judeţul Iaşi, par a fi doar avocaţii.

Din datele transmise de Direcţia Judeţeanţă de Statistică (DJS) Iaşi singurul indicator demografic aflat în creştere, în prima jumătate a anului crizei, îl reprezintă divorţurile.

Nu mai puţin de 588 de cupluri, cu 73 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, au decis, probabil, că este mai economic să trăiască separat.

În schimb, atât moaşele, cât şi preoţii au avut mai puţin de lucru, întrucât natalitatea, mortalitatea şi căsătoriile s-au împuţinat. Din păcate, mortalitatea atât la adulţi (4.744 de cazuri), cât şi la nou-născuţi (56 de cazuri), a înregistrat scăderi puţin semnificative.

În acelaţi timp, ieşenii nu s-au încumetat să aducă pe lume la fel de mulţi copii ca în anii precedenţi, numărul nou-născuţilor scăzând cu 573 de copii până la un total de 5.700, înregistraţi la sfârşitul lunii iulie.

„Cu toate că a înregistrat o anumită scădere faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, natalitatea din judeţul Iaşi se menţine, totuşi, la un nivel ridicat, faţă de celelalte judeţe ale ţării. După numărul de născuţi vii Iaşul se situează pe locul 2, după municipiul Bucureşti. În luna iulie, de exemplu, sporul natural a fost pozitiv şi printre cele mai mari din ţară. Aceasta, în condiţiile în care, în 16 judeţe, sporul natural din luna iulie a fost negativ”, a precizat Gheorghe Chirilă, directorul coordonator al DJS Iaşi.

Şi numărul curajoşilor care s-au decis să se căsătorească, în plină criză, a scăzut cu 192 de „DA-uri” în tandem, până la un număr de 2.508 noi familii înregistrate la Serviciul Stării Civile.

Iaşul, vizitat în fugă de tot mai puţini turişti

Iaşul a fost şi vara aceasta doar un oraş de tranzit pentru turiştii veniţi să vadă Nordul Moldovei. Acest fapt se vede şi din datele oferite de Direcţia Judeţeanţă de Statistică (DJS) Iaşi care atestă faptul că majoritatea covârşitoare a vizitatorilor nu au închiriat camere pentru mai mult de două nopţi.

Doar 13.912 persoane s-au cazat, în luna iulie, în unităţile de primire turistică din judeţul Iaşi, în scădere cu 3,1% faţă de cele din luna corespunzătoare a anului precedent. Înnoptările în structurile de primire turistică, din luna iulie, au înregistrat o scădere şi mai drastică, de 7,4% faţă de cele din iulie 2008.

Din total intrări în luna iulie 2009, sosirile turiştilor români au reprezentat 86%, diferenţa de 13,4% fiind reprezentată de sosirile turiştilor străini Aceştia au provenit în proporţie de 83% din ţările europene, iar 61,6% din total au preferat cazarea în structuri de primire turistică din categoria „3 stele”.

Raportat la primele şapte luni ale acestui an, au ajuns în Iaşi 89.900 de turişti, în scădere cu un procent faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Înnoptările turiştilor români şi străini în perioada 1 ianuarie – 31 iulie au înregistrat o scădere de 7,3% comparativ cu 2008, de la 209.134 la 193.853. Hotelurile au fost cele care au atras 70,3% dintre călători, aceştia plătind în medie pentru maximum două nopţi. Acest fapt a dus la o reducere a indicilor de utilizate netă a locurilor de cazare de la 43,8% la 32,0%”, a declarat Gheorghe Chirilă, directorul coordonator al DJS Iaşi.

Ieşenii câştigă cu 5% mai puţin decât media pe ţară

O explicaţie pentru această curbă descendentă este legată şi de involuţia numărului de salariaţi şi a remuneraţiilor primite.

În judeţul Iaşi, comparativ cu media pe ţară, câştigurile salariale, în luna iulie anul curent, au fost mai mici cu circa 5%. Mai mult, în timp ce românii din celelalte judeţe au înregistrat sporuri salariale, fie ele şi în procent foarte mic, ieşenii au fost printre puţinii care au ridicat lefuri mai mici în luna iulie, faţă de iunie.

Astfel, salariul mediu brut, în luna iulie 2009, per total ţară, a fost de 1.901 RON (+0,7% faţă de luna precedentă şi +7,5% comparativ cu luna iulie 2008). Salariul net a ajuns la 1.390 RON (+0,8% faţă de luna iunie şi respectiv + 6,3% faţă de 2008.

„În schimb, în judeţul Iaşi, salariul mediu brut, în luna iulie, s-a situat în jurul sumei de 1.800 RON, cu 1,4% mai puţin decât în luna precedentă. Astfel, comparativ cu media pe ţară, câştigurile salariale medii din judeţul Iaşi, în luna iulie, au fost mai mici cu cca 5%”, a atras atenţia Chirilă.

Numărul salariaţilor a scăzut cu 10.000 de persoane

În ceea ce priveşte numărul salariaţilor, în judeţul Iaşi, luna iulie a adus o scădere cu peste 10.000 de persoane, adică circa 6% din efectivul lunii iulie a anului 2008.

În doar 30 de zile, de la sfârşitul lunii iunie până la sfârşitul lui iulie, efectivul angajaţilor, în judeţ, a scăzut cu 1.200 de persoane”, a remarcat directorul DJS Iaşi.

Cele mai mari salarii, bineînţeles doar din domeniile care au fost de acord să ne ofere date şi informaţii, s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (4.805 RON), intermedieri financiare (4.671 RON), telecomunicaţii (3.696 RON), informatică (3.583 RON), producţia şi furnizarea de energie (3.570 RON), asigurări (3.286 RON), iar cele mai mici au fost în industria confecţiilor (1.067 RON), prelucrarea lemnului (1.072 RON), hoteluri şi restaurante (1.087 RON), agricultură şi industria alimentară (1.280 RON)”, a mai precizat Chirilă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.