Bayer, Baxter AG, Belupo Pharmaceutical şi Sintofarm sunt investigate de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurentei a declansat din oficiu 4 investigatii noi privind posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare pe piata distributiei en-gros de medicamente.

Investigatiile privesc posibile intelegeri anticoncurentiale intre producatorii de medicamente si distribuitorii acestora, se arata intr-un comunicat al autoritatii române de concurenta.

Cei 4 producatori vizati sunt: Bayer SRL (societate româneasca membra a grupului Bayer, importator direct in România al produselor Bayer Consumer Care), Baxter AG (societate din grupul Baxter Elvetia, grup specializat in tratamenul unor boli complexe cum ar fi hemofilia, afectiuni imunologice, afectiuni ale rinichilor, boli infectioase, traume etc), Belupo Pharmaceutical & Cosmetics d.d. (companie care comercializeaza produse medicamentoase detinate sistemului cardiovascular, precum si pielii, fiind a doua companie farmaceutica ca marime din Croatia) si Sintofarm SA (producator român care realizeaza o serie de medicamente generice destinate sistemului nervos central si sistemului musculo-scheletic).

“Sectorul farmaceutic este un domeniu prioritar pentru Consiliul Concurentei, având in vedere disfunctionalitatile existente.

De aceea, vom interveni de câte ori va fi necesar pentru restabilirea concurentei pe aceasta piata, astfel incât toata lumea sa aiba acces la medicamente la preturi competitive”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

În cadrul acestor investigatii, inspectorii Consiliului Concurentei au realizat o serie de inspectii inopinate la sediile partilor implicate.
În situatia in care se va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pâna la 10% din cifra de afaceri.

Pe de alta parte, companiile care doresc sa coopereze cu Consiliul Concurentei pot obtine imunitate la amenda sau reduceri ale amenzilor de pâna la 50%, daca apeleaza la politica de clementa.

În baza noului program de clementa, adoptat recent de Consiliul Concurentei, aceasta politica se poate aplica si in cazul intelegerilor incheiate de producatori cu distribuitorii lor, cunoscute sub denumirea de intelegeri verticale.

În prezent, Consiliul Concurentei desfasoara mai multe investigatii in acest domeniu, dar si o ancheta sectoriala care urmareste efectuarea unei cercetari aprofundate a domeniului, in vederea identificarii si corectarii principalelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala, se mai arata in comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.