Bilanţ la 8 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001

La 8 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, actuali si fosti oficiali de prima marime din serviciile de informatii americane afirma ca fortele SUA si aliate au decimat conducerea retelei Al-Qaida dar organizatia ramâne un “adversar inflexibil”, informeaza cotidianul american The Washington Times.

General-locotenent Ronald Burgess, directorul Serviciului de Informatii Militare al Pentagonului (Defense Intelligence Agency) a apreciat rezultatele SUA impotriva Al-Qaida drept “amestecate”.

Desi Osama Ben Laden si numarul doi al retelei, Ayman al-Zawahiri, se afla inca in libertate, organizatia a fost obligata “sa se reconstruiasca permanent”, a declarat el.

Cu toate acestea, Al-Qaida ramâne un “adversar inflexibil” si a inregistrat un succes in recrutarea de americani care sa lupte pentru ea, a mai spus Burgess, relevând incidente cu somalezo-americani care s-au dus sa lupte alaturi de extremisti din Somalia si afirmând ca “altii se duc in Pakistan si Afganistan” pentru a lupta impotriva unor soldati americani si aliati.

Atât generalul Burgess cât si Leon Panetta, directorul CIA, au afirmat ca popularitatea Al-Qaida ar fi in declin in rândul populatiilor musulmane.

“Propria ideologie vicioasa a Al-Qaida, bazata pe uciderea unor oameni nevinovati, s-a dovedit o slabiciune majora”, a declarat Panetta personalului agentiei in ajunul comemorarii datei de 11 septembrie.

“Noi nu putem astepta insa ca dezgustul popular sa-i izoleze si sa-i invinga pe extremisti. Noi si aliatii nostri trebuie sa continuam ofensiva, erodând capacitatea lor de a complota si ucide”, a mai precizat directorul CIA.

Fostul director al CIA, Michael Hayden, a subliniat succesele recente in tintirea conducerii Al-Qaida, afirmând ca au existat “aproximativ o duzina de lideri ai Al-Qaida care au murit din iulie 2008 incoace” si ca “acest lucru a constituit cea mai condensata si rapida pierdere a conducerii la care Al-Qaida a fost nevoita sa se adapteze, cu un impact radical asupra lor”.

“Poti inlocui o persoana odata, dar când ai o serie de oameni ucisi, este mai greu”, a declarat Hayden pentru Washington Times. Printre cei ucisi in ultimele 14 luni se numara:

Khalid Habib – un lider combatant veteran si sef de operatiuni – Rashid Rauf – considerat creierul unui complot din 2006 ce a vizat doborârea unor avioane transatlantice – Abu Khabab al-Masri – un expert in explozibili si arme chimice si biologice – si Baitullah Mehsud – liderul talibanilor pakistanezi afiliati la Al-Qaida.

Desi Hayden nu a dat detalii privind modul in care au fost ucisi toti acestia, actuali si fosti oficiali americani din domeniul contraterorismului sunt de parere ca a fost vorba de o decizie a presedintelui Bush datând din iulie 2008 si care viza cresterea intensitatii atacurilor cu drone sau de alt tip asupra teritoriului tribal din Pakistan, de-a lungul frontierei afgane.

Potrivit lui Arturo Munoz, fost ofiter al CIA care a lucrat in contraterorism si a fost trimis in Afganistan, decizia de a trece la lovituri cu drone in interiorul Pakistanului a fost una “politica” luata de Bush si pe care Obama a confirmat-o.

Munoz, care este in prezent analist la Rand Corporation (un think tank de politica global) a mai precizat ca succesul atacurilor s-a datorat si recrutarii de catre CIA a unor surse locale in zona pastuna de frontiera.

“Motivul pentru care atacurile declansate de “Predator” sunt atât de precise se datoreaza partial mijloacelor tehnologice de spionaj, dar si informatorilor din teritoriu”, a spus el, precizând:

“Îmbinarea dintre cele doua este cea care ne permite sa declansam atacurile cu Predator, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le-am facut.

Le-am decimat conducerea si acesta este rezultatul unei campanii sistematice continue”. Roger Cressey, adjunct al fostului sef al contraterorismului de la Casa Alba, Richard Clarke, a declarat ca intensificarea atacurilor cu drone “a fost direct legata de faptul ca administratia era constienta de urgenta amenintarii.

Este notabil ca atunci când Obama a fost informat despre acest lucru, s-a comentat putin despre faptul de a nu se continua aceste operatiuni. Acest lucru era legat de un imperativ tactic pentru abilitatea retelei de a antrena potentiale cadre pentru a conduce atentate.

De aceea Obama a decis continuarea operatiunii”.

Hayden a precizat ca au fost inregistrate succese impotriva unor ramuri ale Al-Qaida din Irak si Arabia Saudita, cea din Irak fiind “in pragul unei infrângeri strategice” iar cea din Arabia Saudita fiind invinsa strategic, in pofida unei recente tentative de asasinare a printului saudit.

“Am inregistrat succese substantiale impotriva Al-Qaida, dar reteaua ramâne periculoasa”, a spus Hayden, precizând: “Nu ne aflam in siguranta de care avem nevoie, dar am facut progrese substantiale”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.