Chavez recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud în schimbul armelor ruseşti

Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a fost nevoit sa faca unele concesii Moscovei pentru a putea obtine armele. Chavez a anuntat in prezenta omologului sau rus, Dmitri Medvedev, ca Venezuela “recunoaste independenta republicilor Osetia del Sud si Abhazia”, devenind astfel a III-a tara din lume, dupa Rusia si Nicaragua, care adopta o asemenea masura.

În schimb, Medvedev a promis ca “Rusia va furniza Venezuelei orice tip de armanent pe care il doreste”. “Va dam si tancuri de lupta, de ce nu? Avem tancuri bune si vi le vom livra”, a precizat seful Kremlinului la conferinta de presa comuna desfasurata la resedinta sa Barviha, din afara Moscovei.

În acelasi timp, Hugo Chavez s-a angajat sa “dea un imbold” procesului de recunoastere a celor doua provincii separatiste georgiene din partea si altor state latino-americane, noteaza ziarul ABC.

Satisfactia Osetiei de del Sud si Abhaziei a fost maxima, in special din partea autoritatilor. În Georgia, in schimb a fost condamnat gestul lui Chavez, pe care l-au calificat drept “un lider marginal”.

Acestea au fost cel putin cuvintele ministrului pentru reintegarea Georgiei, Temur Iakobasvili, in timp ce ministrul de externe, Grigol Vashadze, a spus ca “Rusia a facut presiuni asupra Venezuela si le-a platit din banii contribuabililor”.

Potrivit ziarului Kommersant, armele pe care Rusia preconizeaza sa le livreze Venezuelei includ circa 20 de rachete antiaeriene Tor-1 si Tor-M2E, 3 submarine Diesel din clasa “Varsavianka”, proiect 636 (Kilo, in denumirea NATO), 12 avioane mari de transport IL-76 si IL-78, avioane de lupta Suhoi, blindate BMP-3 si tancuri.

Agentia Interfax, care cita marti surse ale Complexului Industrial Militar rus (VPK), adauga “zeci” de elicoptere de lupta Mi-28N, lansatoare de rachete anti-nave de coasta cu o raza de actiune de 130 kilometri, avioane de recunoastere IL-114, rachete “Smerci”, vedete de coasta “Mirazh” si salupe de debarcare “Murena-E”.

Aceeasi sursa calcula costul actual al tranzactiei la peste 1,5 miliarde de euro, având in vedere ca Chavez a cheltuit deja pe armament circa 3,5 miliarde de euro.

“Nu ma ascund, cooperaatea tehnico-militara este un bloc important in relatiile noastre. Astfel de contracte nu obisnuiesc sa fie semnate in public”, a recunoscut Medvedev.

În opinia sa, “a recunoaste sau nu un stat este un drept suveran al oricarei tari si nu vrem sa presam pe nimeni, insa decizia luata de Venezuela nu ne lasa indiferenti si suntem profund recunoscatori”.

La rândul sau consilierul presedintiei, Serghei Prihodko, a anuntat posibilitatea ca acordurile de vânzare a armelor sa ramâna deocamdata in suspensie, cuvinte interpretate drept un avertisment lui Chavez ca recunoasterea Osetiei del Sud si Abhaziei este o conditie prealabila oricarei tranzactii.

Dar, in caz de rezolvare favorabila a chestiunii, se va studia, a spus Prihodko, “posibilitatea unui credit” pentru ca Venezuela sa poata achita costul armelor.

Caracas a primit deja de la Moscova anul trecut un imprumut de 700 de milioane de euro pentru a cumpara armament. Liderul venezuelan a avut apoi o intâlnire cu cu premierul Vladimir Putin, principalul promotor al apropierii intre cele doua tari.
Au fost incheiate de asemenea acorduri in domeniul cooperarii energetice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.