Exploataţiile de subzistenţă deţin 45,24% din totalul suprafeţei agricole

În prezent, exploatatiile de subzistenta detin 45,24% din totalul suprafetei agricole utilizate in România (14,3 milioane hectare de teren agricol), exploatatiile de semi-subzistenta utilizeaza 13,76%, iar exploatatiile comerciale – 41%, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) remis vineri (11 septembrie 2009).

Din numarul total de 4.256.152 exploatatii agricole, un procent de 90,96% il reprezinta exploatatiile de subzistenta, 7,55% sunt exploatatiile de semi-subzistenta si 1,49% – exploatatiile comerciale.

Potrivit MAPDR, acest context este nefavorabil dezvoltarii sectorului agricol, mai ales ca la nivelul producatorilor agricoli cooperarea s-a demonstrat a fi insuficienta.

Cresterea competitivitatii este conditionata de valorificarea pe piata a unor produse agricole corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ.

Cheia este in mâinile producatorilor agricoli care pot sa se asocieze. Astfel, adaptarea productiei la cerintele pietei poate fi accelerata semnificativ.

“Numai asa acestia pot primi mai multi bani din fonduri europene, dar si de la bugetul de stat. Împreuna au o forta mai mare decât lucrând in mod individual. Eu am incurajat intotdeauna gruparea in aceste organizatii profesionale.

Cred ca este necesar sa avem o grupare a exploatatiilor administrate de tinerii fermieri, mai ales ca in acest sens avem fonduri europene. Aceste grupari vor constitui de fapt nucleul fermelor medii care, alaturi de fermele mari, vor produce pentru piata interna si poate chiar pentru cea externa”, a spus ministrul agriculturii, Ilie Sârbu.

Lipsa formelor de asociere este cauzata in mare parte de reticenta si interesul scazut al producatorilor agricoli fata de formele asociative, din cauza nivelului scazut de constientizare si a lipsei de informatii a fermierilor in ceea ce priveste avantajele rezultate prin asociere.

Alte cauze sunt gradul diferit de pregatire al persoanelor implicate in formele asociative (intelegerea diferita a scopurilor si principiilor de functionare ale acestora) si mentalitatile legate de asocierea obligatorie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.