FEN se pregăteşte de grevă generală

Consiliul National al Federatei Educatiei Nationale a cerut tuturor parlamentarilor sa nu sustina promovarea proiectelor de lege in forma inaintata de catre Guvern, pentru care acesta vrea sa isi asume raspunderea.

Consiliul National al FEN, intrunit in sedinta extraordinara la Bucuresti, a constatat ca, dupa numeroase intâlniri, negocieri, discutii cu reprezentantii Guvernului, Proiectul Legii salarizarii unitare in domeniul bugetar situeaza personalul din invatamânt in partea inferioara a grilei.

Totodata, numeroase sporuri acordate pâna in prezent pentru calitate si performanta in educatie, au disparut din proiectul de lege MECI, prin inspectoratele scolare, a redus recent peste 19.000 de posturi fara consultarea si acordul partenerilor sociali.

De asemenea, Guvernul, prin rectificarile negative, a diminuat bugetul Educatiei cu circa 2,5% din PIB in 2009, “incalcând flagrant Legea invatamântului”.

Totodata, Executivul a hotarât si diminuarea cu 15,5%, in lunile octombrie – decembrie 2009, a salariilor angajatilor din sistemul educational.
Astfel, Acordul incheiat de catre federatiile sindicale cu reprezentantii Guvernului, la 6 mai 2009, a fost grav incalcat de catre Executiv, afirma sindicatele.

Sindicalistii constata ca pe lânga faptul ca prevederile Legeii 221/2008 privind majorarea salariilor personalului didactic nu a fost nici pâna in prezent pusa in aplicare, nici cresterile salariale nu se regasesc in proiectul Legii salarizarii unitare a bugetarilor.

Consiliul national al FEN a decis sa treaca la actiuni de protest, pentru a-si apara membrii de sindicat.

FEN va initia procedurile pentru reluarea grevei generale in ivatamânt, potrivit articolului 10 din Acordul semnat intre sindicate si reprezentantii Executivului, intrucât doar federatiile semnatare au respectat documentul incheiat pe 6 mai 2009, suspendând actiunile de protest (articolul 9 din Acord).

FEN face apel catre celelalte trei federatii sindicale din ivatamânt pentru a actiona impreuna in interesul tuturor salariatilor.
Totodata, membrii FEN vor prezenta, in prima zi a anului scolar, un protest, in cadrul festivitatilor de deschidere, document care va fi inmânat tuturor parlamentarilor, demnitarilor si reprezentantilor administratiei locale.

Citește și
3 Comentarii
  1. nitu ion spune

    Sunt de acord cu greva cadrelor didactice .Este cea mai umilita clasa sociala.

  2. ramona spune

    Este o bataie de joc! Asa ceva nu poate decat sa demonstreze decadenta societatii noastre. Rusine!

  3. elena spune

    Care este pozitia sindicatului FEN fata de prevederile proiectului de lege a educatiei privind anularea titularizarilor actuale ? Dupa cate se spune e deacord cu titularizarea la nivel de scoala

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.