Lech Kaczynski către Donald Tusk: “Anulează vizita lui Putin!”

Cu o zi inainte ca premierul rus sa soseasca la Gdansk, presedintele Poloniei, Lech Kazcynski, incercase sa-l determine pe seful guvernului polonez, Donald Tusk, sa anuleze vizita lui Vladimir Putin in Polonia, informeaza cotidianul Polska.

Totodata, ziarul polonez subliniaza ca doar cu câteva saptamâni inainte de festivitatile organizate la Gdansk cu prilejul a 70 de ani de la declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cancelaria lui Kaczynski avea o atitudine pozitiva fata de viitoarea vizita a premierului rus, situatia incepând sa se schimbe dupa ce, la sfârsitul lui august, mass-media ruse au declansat un atac virulent impotriva Poloniei.

Citeste si:  Cisco şi Yello Strom au lansat un proiect pentru economisirea energiei

Potrivit cotidianului Polska, mass-media au inceput sa publice la sfârsitul lui august declaratii ale unor istorici, publicisti si reprezentanti ai puterii ruse, potrivit carora, in anii 1930, Polonia ar fi colaborat in mod activ cu Germania fascista si planuia sa atace impreuna cu aceasta Uniunea Sovietica.

De asemenea, la 30 august a fost publicat un articol in care Jozef Beck, ministrul de externe al Poloniei de dinainte de razboi, era acuzat ca ar fi fost agent al serviciilor de securitate germane.

Citeste si:  Rusia: Puternic atac cibernetic asupra site-ului Kremlinului

În Polonia, aceste declaratii au fost catalogate drept “provocari”, intreprinse de Moscova in scopul indreptatirii Pactului Ribbentrop-Molotov, conform caruia Polonia a fost dezbinata si care, potrivit Varsoviei, a declansat razboiul.
“În aceasta situatie, astept sa anulezi vizita lui Putin”, i-ar fi spus duminica, 30 august, intr-o discutie telefonica, Lech Kaczynski lui Donald Tusk.

Potrivit unui colaborator al premierului Tusk, aceasta reactie ar fi fost provocata de faptul ca “presedintele era nervos” si dorea sa obtina din partea guvernului tarii o replica la articolele aparute in mass-media ruse, mai ales la cel despre Jozef Beck.

Citeste si:  Este Iranul mai aproape de bomba atomică?

Potrivit aceleiasi surse, Tusk “era suparat si speriat, mai ales pentru ca Lech Kaczynski spusese total altceva in timpul primei lor discutii”. În afara de aceasta, vizita lui Putin nu putea fi anulata cu doar o zi inainte de evenimente.

“Acest lucru ar fi declansat un mare scandal”, l-a atentionat atunci pe Tusk unul dintre consilierii sai, adaugând pentru publicatia poloneza mentionata, ca “toti erau foarte mirati de pozitia lui Kazcynski”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close