Producţia de vin ar putea depăsi 5,3 milioane hectolitri

Productia de struguri de vin din anul 2009 s-ar putea ridica la 935.000 de tone, iar productia de vin la 5,369 milioane hectolitri, nivel similar productiei din anul 2008, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

“În anul 2008, productia de struguri de vin a fost de 935.000 tone, obtinându-se o productie de vin de 5,369 milioane hectolitri.

În prezent, datorita conditiilor climatice favorabile s-a inceput recoltatul strugurilor mai devreme si se estimeaza obtinerea unei productii de struguri la nivelul anului trecut”, potrivit directorului general al Directiei Generale Politici Agricole, Daniel Botanoiu.

În prezent, România detine 200.000 hectare cultivate cu vita de vie, negociate cu UE, desi pentru producerea vinului de calitate cu denumire de origine controlata si indicatie geografica suprafata nu depaseste 50.000 hectare.

În anul 2009, piata româneasca a vinului ar putea depasi cifra de afaceri din 2008 de 500 de milioane de euro, potrivit directorului general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

“2009 este un an mai dificil din punctul de vedere al prognozelor. Deocamdata sunt semnale de la unii producatori ca vor scadea vânzarile, iar de la altii ca vor creste.
Din acest motiv nu putem afirma, inca, daca piata va fi in crestere sau in scadere.

Pentru 2008 am anuntat o piata in crestere cu 10% fata de 2007, in jurul valorii de 500 de milioane euro, in care a fost inclus atât vinul românesc, importurile dar si autoconsumul”, a precizat Ovidiu Gheorghe.

România ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie de 186.900 hectare.
Potrivit informatiilor oficiale, productia medie anuala de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri.

Din datele obtinute de la producatorii de vin, piata “organizata/oficiala” a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin. Diferenta rezultata, de circa 4,5 milioane hectolitri, reprezinta autoconsum si piata nelegala.

Consumul de vin in România la nivelul anului 2006, conform INS, era de 27 litri/locuitor, dar a scazut la 22 de litri, aici fiind inclus si autoconsumul. Acest consum reprezinta mai putin de jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 55-60 litri /locuitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.