România riscă infrigementul pentru negolirea batalurilor

Cele 50 de bataluri de slam (n.r. depozite in care operatorii de pe piata petroliera deverseaza reziduurile petroliere) existente la nivel national trebuie golite de reziduurile de petrol pâna la finalul anului 2009, in caz contrar România putând intra in procedura de infringement, a declarat vineri (11 septembrie 2009) Silvian Ionescu, Comisar Sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul institutiei.

“Trag un semnal de alarma in privinta batalurilor de slam. Acestea, in numar de 50 la nivel national, trebuie golite pâna la sfârsitul anului 2009”, a precizat Ionescu.

Potrivit sefului GNM, companiile petroliere care activeaza pe teritoriul României au avut cunostinta de reglementarile europene din acest sector, “dar au tot amânat momentul golirii batalurilor”, motivând ca stiau de data de 31 decembrie 2010.

“În general, operatorii sau companiile petroliere au cunoscut aceste reglementari, dar au tot amânat momentul de golire a batalurilor. Acestia se fac ca nu inteleg ca, de fapt, termenul este 31 decembrie 2009, nu 31 decembrie 2010.

Exista riscul de a fi trasi, din nou, de mâneca de Comisia Europeana in privinta golirii batalurilor la termen”, a explicat Silvian Ionescu.

Din spusele lui Ionescu, la ora actuala trebuie golita o cantitate de peste 1 milion de metri cubi de slam, la nivelul intregii tari, dar pentru tratarea acestei cantitati “nu exista capacitate tehnica pentru a respecta termenul impus”.

Costurile de golire a tuturor batalurilor se ridica la 75 de milioane de euro, un singur astfel de depozit având o suprafata de 1-2 hectare, a adaugat Comisarul Sef al GNM.

“România va plati pentru negolirea batalurilor, dar pâna atunci ar trebui sa plateasca operatorii care nu au respectat termenele. Amenzile pot ajunge la 100.000 lei, dar si la formularea unei plângeri penale”, a spus Silvian Ionescu.

El a adaugat ca România este inca in termen la acest capitol, iar Garda nu poate aplica amenzi operatorilor decât dupa 1 ianuarie 2010.

În privinta sanctiunilor CE aplicate altor state din cauza negolirii batalurilor de slam, Silvian Ionescu a dat ca exemplu Italia, care a fost nevoita sa plateasca, din anul 2006, nu mai putin de 12 milioane de euro/ziua de intârziere.

Întrebat care ar fi cuantumul de sanctiune pe care ar putea sa il primeasca România, Ionescu a evitat sa dea un raspuns, declarând, insa, ca totul ramâne la latitudinea forului european.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.