Rusia, între Stalin şi Soljenitin

Introducerea in programa scolara obligatorie din Rusia a unor fragmente din “Arhipelagul GULAG” al lui Aleksandr Soljenitin, principala carte antistalinista din perioada sovietica, la doar câteva saptamâni dupa ce in statia Kurskaia din metroul moscovit a fost restaurat versul din imnul sovietic care-l invoca pe Stalin (”Si Stalin cel Mare ne-a luminat calea”), nu este, potrivit cotidianului rus Gazeta, semn de pluralism, ci atesta o dezbinare schizofrenica dintre natiunea si puterea rusa, o dezbinare care anihileaza orice declaratie a liderilor tarii privind necesitatea unei modernizari fortate a Rusiei.

Fara o destalinizare definitiva si irevocabila a tarii, “Rusia, inainte!” nu va fi posibil, ci doar “Rusia, inapoi!”, noteaza ziarul Gazeta, intr-un comentariu pe marginea articolului pe care presedintele rus Dmitri Medvedev l-a publicat joi (10 septembrie 2009) in paginile aceluiasi cotidian si care era intitulat, sugestiv, “Rusia, inainte!”.

“Arhipelagul GULAG” nu este doar o carte despre trecutul ingrozitor al Rusiei sovietice, ci, din pacate, inclusiv despre prezentul acestei tarii.

Suprimarea personalitatii, eludarea Legii de catre autoritatile statului, totala indiferenta a puterii ruse, care isi aminteste de “popor” doar inainte de alegeri sau pe vreme de razboi, sistemul barbar de penitenciare, utilizarea organismelor de aparare a ordinii publice drept instrument pentru reglarea conturilor politice sau comerciale – toate acestea reprezinta o realitate perfect soljenitiana a Rusiei.

Potrivit Gazeta, dorinta absolut evidenta a puterii ruse de a face din Stalin unul dintre stâlpii ideologici ai noii statalitati ruse, de a-l prezenta drept “mare modernizator” si “manager eficient”, chiar daca sângeros, nu este doar o eroare istorica sau o manifestare a supremei amoralitati, ci si o greseala politica, ce influenteaza direct viitorul Rusiei.

În loc de incercarile prostesti de a descoperi prin ce stalinismul a fost mai bun decât fascismul si in loc de lupta maniacala “impotriva falsificarii istoriei in dauna intereselor Rusiei”, chiar statul rus ar trebui sa puna semnul egalitatii intre Stalin si Hitler, mai ales ca nu Stalin a câstigat razboiul, ci poporul pe care l-a asuprit.

Gazeta subliniaza ca, in timpul lui Stalin, URSS era din punct de vedere tehnic si economic mult in urma altor tari. De altfel, publicatia rusa considera ca nici actiunile lui Petru I – “un alt asasin in masa” – nu pot fi consdierate unele de modernizare a Rusiei.

În acest contextul, ziarul noteaza ca “Arhipelagul GULAG” este nu doar o carte despre caracterul total inuman al stalinismului, ci si o critica la adresa ineficientei totale a modelului “de lagar” al economiei, model inventat de Lev Trotki si transpus apoi in viata de Lenin, iar intr-o masura mult mai ampla de Stalin.

În opinia Gazeta, statul rus ar trebui sa aiba fata de stalinism aceeasi atitudine pe care Germania contemporana o are fata de fascisti si sa nu mai caute in mostenirea politica stalinista “momente pozitive”.

Gazeta isi exprima dubiile in legatura cu faptul ca aparitia in programa scolara a unor fragmente din “Arhipelagul GULAG” va majora in mod semnificativ numarul de rusi care nu-l considera pe Stalin mare politician sau “personalitate neordinara”.

Mai degraba, acest lucru are o importanta de ordin literar: o mare carte a unui mare scriitor despre o pagina extrem de trista din istoria tarii. În schimb, scoaterea lui Stalin din panteonul politic al statului rus este o problema mult mai principiala.

Aceasta nu inseamna ca studierea stalinismului ar trebui interzisa, ci doar ca statul rus ar trebui sa-l puna in mod oficial pe Stalin pe acelasi plan cu alti barbari politici si tirani din istoria umanitatii.

Daca Medvedev isi doreste cu adevarat sa intre in istorie ca un reformator, ca initiatorul transformarii Rusiei dintr-o tara ramasa in urma din punct de vedere politic, social si al infrastructurii intr-un stat mult mai uman, mai confortabil si mai modern, daca liderul rus doreste sincer ca cetatenii acestei tari sa se implice in acest proces, atunci el ar trebui sa faca o alegere principiala intre Stalin si Soljenitin, intre independenta cetateanului fata de stat si transformarea tuturor locuitorilor acestei tari in “piulite si suruburi” din masinaria statului, intre putinism si democratia de tip occidental, subliniaza Gazeta.

Nu este suficient ca “Arhipelagul GULAG” sa fie introdus in programa scolara. Este necesar si ca versul din imnul stalinist sa fie inlaturat din statia de metrou Kurskaia, precum si scoaterea stalinismului din toate felurile de manifestare a vietii politice din Rusia actuala, conchide ziarul moscovit.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.