Salariaţii de la Electrica nu mai pot cumpăra pachetul de acţiuni de la societate

Salariatii Electrica SA nu vor mai primi dreptul sa cumpere actiuni la aceasta societate, potrivit legii, iar Ministerul Economiei si Guvernul nu au pârghiile pentru a prejudicia statul român, a declarat vineri (11 septembrie 2009) ministrul economiei, Adriean Videanu, la o conferinta de presa.

“Potrivit legilor in vigoare, Salariatii Electrica SA nu vor mai primi dreptul sa cumpere actiuni la aceasta societate. Guvernul nu poate adopta o ordonanta care sa modifice legea 166/2009 care reglementeaza vânzarea pachetului de 10% al Electrica catre salariati.

Prin lege, E.On si Enel pot negocia cu Ministerul Economiei pentru cumpararea actiunilor, iar CEZ a fost omis. Ministerul Economiei si Guvernul nu au pârghiile in a prejudicia statul.

Nu cunosc modul in care s-a ajuns la aceasta situatie”, a spus Videanu. Salariatii fostei Electrica Oltenia nu mai au dreptul de a cumpara actiuni pâna la 10% din pachet intrucât dreptul legal pe care il aveau a expirat in septembrie 2008 si nu a mai fost prelungit.

Salariatii E.ON si Enel au dreptul de a cumpara actiuni pâna in decembrie 2010, potrivit oficialului ME.

“Resping public orice acuzatie care se aduce Ministerului Economiei referitor la lipsa de vointa politica in vânzarea pachetului de actiuni Electrica SA catre salariati”, a mentionat ministrul Economiei.

Electrica a fost privatizata, iar in prezent Ministerul Economiei detine 18,99% din societate. “Pretul negociat azi al actiunilor este mai mult decât dublu fata de pretul cu care pot cumpara salariatii.

Daca am vinde salariatilor, am crea un prejudiciu statului român. Interesele statului român nu pot fi prejudiciate.
Pentru celelalte societati – E.On si ENEL, Ministerul Economiei a infiintat o comisie de negociere privind drepturile salariatilor de la Electrica”, a declarat Videanu.

Concluziile prezentate de ministrul economiei sunt sustinute de rapoartele caselor de avocatura “Nestor si Nestor” si “Sova si Asociatii”, potrivit oficialului.

De asemenea, negocierile dintre Electrica si CEZ vor finaliza negocierile privind vânzarea restului de actiuni detinute la Electrica. “Negocierile dintre Electrica si CEZ sunt aproape finalizate.

CEZ a depus optiunea de cumparare”, a spus Videanu. Totodata, ministrul economiei a mentionat ca Electrica trebuie sa isi asume programul de electrificare la nivel national.

Potrivit Blocului National Sindical, un numar de 55.000 de persoane se afla in situatia de a nu putea cumpara pachetul de actiuni de 10% din capitalul social detinut de catre Electrica SA la CEZ Distributie si CEZ Furnizare, rezervat salariatiilor si pensionarilor, desi acest drept este prevazut de lege.

Conform sindicalistilor, actuala legislatie interzice unei entitati – Electrica – sa vânda actiunile rezervate pentru salariati, pâna in anul 2010, atât din portofoliul Electrica Moldova cât si din cel Electrica Oltenia.

În acelasi timp, se interzice investitorului strategic de la Electrica Moldova sa opteze pentru cumpararea pachetului de actiuni rezervat salariatilor, pâna la finele anului 2010.

Astfel, sindicatele solicita Guvernului sa modifice legislatia actuala pentru a respecta principiile transparentei, nediscriminarii si obiectivitatii in procesul de privatizare din sectorul energetic, in sensul prelungirii termenului de cumparare a actiunilor pâna la 31 decembrie 2010 si pentru fosta filiala a Electrica Oltenia, ce s-a divizat in CEZ Distributie si CEZ Vânzare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.