EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Tiraspolul speră la dialog cu noua putere de la Chişinău

0

Evenimentele de la Chisinau sunt urmarite cu atentie de liderii separatisti de la Tiraspol. Asa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, isi exprima speranta, in paginile cotidianului rus Vremia Novostei, ca “criza politica de la Chisinau se va incheia cu formarea unei conduceri viabile”.

Potrivit lui Istrebciak, lipsa unei structuri clare a puterii din Republica Moldova ingreuneaza activitatea grupului de experti care, printre altele, ar trebui sa solutioneze si problema stabilirii unor legaturi de transport normale intre cele doua parti.

“Mai rau de atât nu se poate”, a declarat presedintele onorific al Partidului Democrat (PD) al Republicii Moldova, Dumitru Diacov, referindu-se la relatiile tensionate care existau pe vremea regimului comunist intre Chisinau si Tiraspol.

Diacov considera ca liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) “sunt deschisi unui dialog constructiv cu Tiraspolul si sunt capabili sa incheie procesul de reglementare transnistreana”.

Cu toate acestea, reprezentantul special al “Consiliului Suprem pentru relatii externe al Transnistriei”, Grigori Maracuta, subliniaza pentru Vremia Novostei ca, “inainte de alegeri, politicienii de la Chisinau fac adesea apel la o solutionare pasnica a problemei transnistrene si le promit transnistrenilor sprijinul lor”.

“Însa, odata ajunsi la putere, ei revin la metodele devenite deja traditionale la Chisinau, cele de presiune la adresa Tiraspolului, declarându-i pe locuitorii Republicii Transnistrene Moldovenesti separatisti ostili”, si-a exprimat nemultumirea reprezentantul transnistrean.

Maracuta considera ca, in urmatorii ani, nu va exista nici progres in reglementarea transnistreana, dar nici o acutizare brusca a conflictului.
“Cu toate ca, desigur, ne-am dori ca noua putere de la Chisinau sa intoarca pagina si sa construiasca relatiile cu Transnistria de la zero”, si-a exprimat speranta Iastrebciak.

Vremia Novostei aminteste ca in cei 8 ani de guvernare comunista din Republica Moldova, Chisinaul a impus de doua ori blocada economica la adresa Transnistriei.

De asemenea, dupa ce presedintele Vladimir Voronin renuntase in mod inopinat, in toamna lui 2003, sa semneze planul de reglementare a problemei transnistrene propus de Rusia, plan cunoscut ca “Memorandumul Kozak”, negocierile dintre Tiraspol si Chisinau au fost intrerupte.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.