Ungaria, Letonia şi Ucraina – sugrumate de condiţiile impuse de FMI

Ajutoarele financiare de care beneficiaza Ungaria, Letonia si Ucraina din partea Fondul Monetar International (FMI) sunt insotite de o serie de conditii care ar putea afecta evolutia viitoare a economiilor acestor tari, se arata intr-un studiu realizat de Center for Economic and Policy Research, transmite Bloomberg.

Programele stand-by pe care Fondul le-a negociat cu guvernele celor 3 tari au inclus masuri variind de la inasprirea politicii fiscale la politici monetare restrictive, ceea ce face mai dificila o relansare economica, se arata in studiul CEPR.

“Programele actuale nu mai au atât de multe conditii ca in urma cu 10 ani insa, cu toate acestea, conditiile incluse sunt deoseori daunatoare”, a declarat Mark Weisbrot , codirector al Center for Economic and Policy Research.

Potrivit cifrelor oficiale ale FMI, valoarea fondurilor pe care FMI s-a declarat de acord sa le imprumute celor 3 tari in 2008 reprezinta aproximativ jumatate din acordurile de tip stand-by pe care FMI le-a angajat pâna la finele lunii iulie.

“În toate aceste tari, se pare ca erau raspunsuri mult mai sensibile la criza, raspunsuri care ar fi redus pierderile de locuri de munca si productie, reduceri in serviciile publice si instabilitatea politica rezultata de pe urma recesiunii”, se mai arata in studiul CEPR.

Center for Economic and Policy Research este un centru nonprofit care obtine aproximativ 80% din finantarea sa de la fundatii si printre mebrii consiliului sau consultativ se numara laureatii premiului Nobel Robert Solow si Joseph Stiglitz.

În luna noiembrie a anului trecut, FMI a aprobat acordarea unui imprumut stand-by in valoare de 10,5 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), aproximativ 12,4 miliarde euro, pentru Ungaria. Ungaria a tras deja 3 transe in valoare de 8,6 miliarde euro din acordul FMI.

Urmatoarea transa, in valoare de 1,5 miliarde euro, urmeaza sa fie trasa la mijlocul lunii noiembrie. Tot in luna noiembrie 2008, FMI a aprobat acordarea unui imprumut de stabilizare in valoare de 16,43 miliarde de dolari pentru Ucraina.

La finele lui 2008, Ucraina a primit o prima transa de 4,5 miliarde de dolari din acordul cu FMI, iar cea de a doua transa de 2,8 miliarde dolari a fost acordata in luna mai 2009.

În luna iulie, negociatorii Fondului Monetar International si guvernului ucrainean au convenit acordarea celei de a treia transe, in valoare de 3,3 miliarde de dolari.

La rândul sau, in luna octombrie 2008, Letonia a convenit un program de sprijin international cu FMI, UE si alti creditori, in valoare totala de 7,5 miliarde de euro.

FMI a aprobat in luna decembrie 2008 acordarea unui credit de 1,68 miliarde de euro pentru Letonia, iar o prima transa de 591 milioane de euro a fost imediat varsata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.