EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Aurel Cornea: Mandatul nostru clar este ca această lege să nu fie asumată de Guvern marţi

Mandatul Confederatiei Sindicatelor Democratice din România este, prin persoana mea, de a nu participa sub nici o forma la un simulacru de discutii, ci la negocieri serioase pe fond, care nu pot fi facute pâna luni, a declarat sâmbata (12 septembrie 2009) presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Aurel Cornea, la Palatul Victoria.

“Mandatul nostru clar este ca aceasta lege sa nu fie asumata de Guvern marti, pe 15 septembrie, ci sa se poarte negocieri serioase, pe fond, astfel incât sa facem o lege serioasa”, a declarat Cornea, inainte de a intra la discutiile dintre sindicate si premierul Emil Boc, pe tema Legii unice de salarizare.

Întrebat daca aceasta este singura conditie pentru a se renunta la greva din sectorul bugetar, Aurel Cornea a raspuns afirmativ, apreciind ca, in momentul de fata, aceasta lege unitara a salarizarii sectorului bugetar este “o adunatura, un amalgam de puncte, de articole, fara cap si fara coada, care au dus si mai mult la aplatizarea grilei de salarizare, care nu respecta nici unul din principiile asumate cu partenerii de dialog sociali, respectiv Guvern si patronatele”.

“Ca atare, acum avem o lege care, dupa cum vedeti, duce la dezbinare nationala si nicidecum o lege care sa asigure stabilitate si coerenta a sistemului de salarizare din România”, a subliniat Cornea.

Liderul FSLI a explicat ca s-a ajuns la “situatia paradoxala” ca, potrivit proiectului acestei legi, un invatator, un institutor 1, de exemplu, “intr-o viata de om” sa câstige 1,35 salarii minime.

“Cu alte cuvinte, ecartul intre intrarea in sistem si iesirea la pensie este atât de mica, incât grila de salarizare este complet aplatizata, respectiv intre 2%. Cu alte cuvinte, 350.000 de oameni sunt “inghesuiti” in aceeasi grila – si vorbim despre oameni cu pregatire diferita, de la invatatori, la profesori 1 etc.”, a precizat liderul sindical.

Cornea a mai spus ca guvernantii sunt cei care “au indus in mod voit ideea salarizarii, ca motiv de nemultumire, in timp ce sindicalistii au vorbit in permanenta despre principiile legii”.

“Asteptam sa ne asezam temeinic la masa negocierilor, asa cum a fost in prima perioada. Am stat trei luni la masa negocierilor, am stabilit acele principii, dupa care, intr-o deplasare de la Ministerul Muncii la Guvern, acesti coeficienti au fost modificati pentru marea masa, iar din acel moment am asistat in permanenta la un monolog al guvernantilor, in care ei au vorbit, iar noi am fost obligati sa tacem”, a subliniat Aurel Cornea.

Potrivit acestuia, faptul ca premierul Emil Boc a anuntat ca nu va renunta la asumarea raspunderii a consolidat unitatea sindicala.
“Ne-a facut sa ne unim, sa ne radicalizam formele de lupta sindicala si, daca nu va intelege ca trebuie odata sa tina cont de dialogul social, de partenerii sociali, atunci si noi o sa ne manifestam in consecinta”, a spus Cornea.

El a adaugat ca, din punctul organizatiei pe care o reprezinta, calendarul actiunilor sindicale ramâne batut in cuie, in conditiile in care la discutiile de sâmbata (12 septembrie 2009) nu se renunta la asumarea raspunderii.

Întrebat daca este de acord cu acel text introdus in legea unitara de salarizare a sistemului bugetar prin care sa se stipuleze ca, in termen de sase luni, aceasta se poate modifica si/sau imbunatati, Cornea a replicat: “În momentul de fata, acesta este mandatul. De ce sa aprobam o lege care nu are nici cap nici coada?”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata