China: Taxele vamale penalizatoare vor afecta relaţiile cu SUA

Decizia presedintelui Barack Obama de a impune taxe vamale penalizatoare pentru anvelopele importate din China a suparat autoritatile de la Beijing, intr¬un moment in care SUA au multa nevoie de sprijinul Chinei in ceea ce priveste economia globala sau opozitia nucleara a Iranului si Coreei de Nord, noteaza AP.

China a dezaprobat anuntul de vineri al Casei Albe in ceea ce priveste taxele vamale penalizatoare, calificându-l ca protectionist si sustinând ca incalca reglementarile internationale in domeniul comertului.

Pe plan intern insa, taxele vamale penalizatoare pentru toate anvelopele de autoturisme si camioane usoare provenind din China pot impaca sindicatele care sunt importante pentru reforma initiata de Obama in domeniul sistemului serviciilor medicale.

Ministrul chinez al comertului, Chen Deming, a declarat ca penalitatile comerciale ar putea afecta relatiile cu SUA. Oficialul chinez a spus ca Obama a facut compromisuri la presiunile politice pentru protectionismul comertului intern al SUA.

Guvernul chinez va continua sa sprijine interesele legitime ale industriei chineze si are dreptul sa ia masuri similare”, a spus Deming.

Presedintele american Barack Obama a anuntat vineri ca SUA va percepe in trei ani consecutivi taxe vamale penalizatoare la anvelopele imp ortate din China. În SUA, patru fabrici de anvelope s-au inchis in 2006-2007 si alte trei se inchid in acest an, in timp ce numai o singura fabrica noua a fost deschisa in aceasta perioada.

Importurile de anvelope din China s-au triplat in 2008 fata de anul 2004, iar cota de piata pentru anvelopele chinezesti a urcat de la 4,7 la suta in 2004 la 16,7 la suta in 2008.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.