Criza din Spania diminuează sumele de bani trimise acasă de români

Criza afecteaza remitentele românilor, scrie duminica (13 septembrie 2009) Las Provincias, precizând ca banii trimisi de acestia din Spania in România au scazut la mai bine de jumatate in 2 ani, dupa ce in 2006, din Castellon au ajuns peste 100 de milioane de euro.

Publicatia spaniola considera ca, din Castellon, criza din constructii si industria ceramica loveste din plin România, dupa ce in ultimii 2 ani remitentele românilor s-au redus astfel.

Potrivit datelor Bancii Spaniei, România, care se afla pe locul patru in rândul tarilor care primeau cei mai multi bani de la compatriotii din provincia valenciana, dupa Columbia, Ecuador si Bolivia, a suferit a treia cea mai semnificativa reducere a banilor primiti.

În 2008, românii din Spania au trimis aproape 400 de milioane de euro acasa, cu aproape 65 de milioane mai putini decât in anul anterior, intr-un moment in care criza abia incepea sa-si arate primele simptome.

Pentru primul trimestru al anului 2009, datele Bancii Spaniei confirma scaderea globala cu 17,2% in remitentele imigrantilor – 1,6 miliarde de euro, fata de aproape 2 miliarde in aceeasi perioada a anului anterior – a patra scadere consecutiva in banii trimisi acasa de straini.

Potrivit organizatiei Remesas.org, in Spania are loc o criza a locurilor de munca si alta a salariilor, scaderea remitentelor reflectând situatia economica a tarii iberice, unde rata somajului a ajuns la peste 17%.

Potrivit Angelei Placintar, presedinte al Asociatiei imigrantilor din tarile din est (AIPE) din Castellon, “peste 30% dintre imigrantii care lucrau in constructii si industria ceramica au ramas in somaj si cu datorii. Din moment ce abia pot supravietui, este imposibil sa mai si trimita bani in tarile de origine”.

Remitentele pentru România, semnaleaza dna Placintar, au scazut in ultimii doi ani cu 40- 60%, dupa ce, pâna la venirea crizei, cei cu familiile ramase in România trimiteau acasa aproape intreg salariul – pâna la 600 de euro pe luna. “Situatia este atât de grava, incât unele familii traiesc fenomenul invers:

rudele din România le trimit banii economisiti multumita remitentelor din anii anteriori, pentru a-i ajuta sa-si plateasca datoriile din Spania”, povesteste dna Placintar, apreciind totodata ca “80% dintre strainii care au gasit un loc de munca in anii trecuti si-au cumparat apartamente, iar acum multi nu mai pot face fata platii ipotecii”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.