Criza economică afecteaza grav un proiect mixt iordaniano¬israeliano-american

Parcul industrial al-Hassan, un proiect economic comun israeliano-iordanian din orasul Irbid, a fost grav afectat de criza economica globala care a provocat o scadere drastica a exporturilor sale, relateaza Yedioth Aharonot, principalul cotidian israelian.

În luna august 2009, exporturile parcului industrial al-Hassan, o zona de liber schimb iordaniano-israeliano-americana, au fost de numai 35 de milioane de dolari. Exporturile sale sunt dirijate cu precadere spre SUA, existând si clauza ca cel putin 8 la suta din materiile prime folosite trebuie sa fie de provenienta israeliana.

O mare parte a fabricilor din parcul industrial al-Hassan sunt proprietatea completa sau partiala a oamenilor de afaceri israelieni si reprezinta o sursa majora de locuri de munca pentru locuitorii orasului Irbid precum si baza activitatilor economice din aceasta regiune situata in nordul Iordaniei.

În primele opt luni ale anului 2009, parcul industrial al-Hassan a exportat produse in valoare de 256 de milioane de dolari, cu 19 la suta mai putin decât in perioada corespunzatoare a anului 2008.

Principala cauza a scaderii importurilor o constituie orientarea covârsitoare a acestora, 95 la suta, catre piata americana a articolelor de imbracaminte. Pe locul doi, cu 3 la suta din totalul exporturilor, se claseaza produsele pentru industria veterinara.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.