Cum „ajută” funcţionarii absorbirea banilor de la UE: „Nu se ştie nimic. Intraţi dvs. pe site dimineaţa, când vă treziţi”

„Nu se stie nimic oficial”. „Stati sa dau un telefon”. „Mai bine intrati dvs. pe site dimineata, cand va treziti, si gasiti acolo toate informatiile”. Sunt raspunsuri date de functionarii institutiilor care trebuie sa informeze antreprenorii despre cum se obtin finantari europene.

.
Daca ai o firma si vrei sa obtii o finantare europeana, trebuie sa ai in primul rand nervi de fier, rabdare, mult timp liber si, cel mai important, cunostinte solide in materie de functionare a institutiilor de stat. Desi autoritatile se lauda ca au simplificat procesul, acesta ar putea fi inclus, cu succes, ca proba intr-un concurs televizat cu tema „Cat poti sa rezisti?”

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a anuntat ca din jurul datei de 15 septembrie primeste dosare pentru finantarea microintreprinderilor si ca va acorda finantarile dupa principiul „primul sosit, primul servit”. Firmele care respecta conditiile pentru a primi o finantare europeana ar putea primi intre 1 si 3 milioane de lei.

Pe site-ul de internet al ministerului a fost publicat chiar si un ghid informativ care sa te lamureasca exact despre ce este vorba.

Afara-i vopsit gardu’, inauntru…”specialistii”

Am vrut sa ne lamurim, in primul rand, cand va incepe programul. O intrebare care, in contextul noii „politici” de tip „Golden Blitz” „primul venit, primul servit”, devine extrem de relevanta.

Directia de Informatii Publice din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei ar trebui sa fie cel mai bine informata. Motiv pentru care, inarmati cu ghidul solicitantului, le-am batut la usa.

Prima impresie a fost ca toata lumea este atat de ocupata, incat ti se face rusine ca ai indraznit sa ii deranjezi . Asta dupa ce un politist zelos si-a facut datoria, intrebandu-ma „traditionalul” „Aveti buletin?”, urmat de „Cu ce probleme? Cum, nu aveti programare?”.

In biroul de Relatii cu Publicul, cu ferestre spre Casa Poporului, cinci angajati lucrau intens la calculatoare. Pentru ca nimeni nu m-a intrebat nimic, m-am asezat la o masa si mi-am inceput discursul. In esenta le-am povestit ca sunt un om de afaceri care vrea sa afle detalii despre „componenta de finantare 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”.

Dupa o pauza in care s-au uitat unul la altul putin mirati, o doamna, probabil sefa de cabinet (niciunul dintre interlocutori nu s-a prezentat, in schimb mi-au cerut sa completez formularul de „vizita”) mi-a raspuns ca „nu se stie nimic oficial”.

A pus mana pe telefon si a sunat, probabil la un specialist care i-a transmis ca „la program inca se lucreaza” si ca nu exista inca avizul Bruxelles-ului pentru schema de ajutor de stat. „Ajutor de stat?”, am intrebat-o.

„Din cate stiu, nu e vorba de asa ceva, au mai fost acordate finantari si anul trecut, e un program in regim minimis. Probabil vorbiti de altceva”. Deja ii iritasem. Un alt functionar a intervenit incercand sa ma convinga ca nu am dreptate si ca „pentru mai multe informatii va trebui sa ma adresez autoritatii competente, ale carei date de contact le gasesc pe site”. Se vedea in mod clar ca, din punctul lor de vedere, vizita mea ajunsese la final.

„Si totusi, cum pot afla cand incepe programul de finantare pentru IMM-uri ? Stiti, nu vreau sa pierd startul si sa se termine banii, inainte de a incepe”, i-am intrebat.

Raspunsul a fost unul elocvent, din care am inteles ca succesul proiectului meu depinde in buna masura de cat de matinal sunt.
„Dimineata, cand va treziti, intrati si dumneavoastra pe site, ca sa puteti afla informatiile” !!!

Continuarea în Dailybusiness

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.