Isărescu: Se încearcă un atac asupra leului

Ultimele patru zile ale saptamanii trecute, la care se adauga primele tranzactii din aceasta dimineata de pe piata interbancara arata o scadere continua a leului fata de moneda unica europeana. Aceasta evolutie poate fi socotita o „corectie”, dar poate semnifica si inceputul unui nou atac asupra leului, potrivit oficialilor Bancii Nationale.

.
Potrivit Capital, Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a transmis la mijlocul saptamanii trecute un avertisment mai mult sau mai putin voalat celor care pregateau un eventual atac asupra leului.

„Eu nu cred ca e rau ca leul este mai putin volatil (…). Piata poate fi lichida dar se poate ca cineva de la Londra, de exemplu, sa declare ca nu este destula lichiditate. Piata are lei. Fac aceasta declaratie cu riscul de a fi inteles gresit”, afirma Mugur Isarescu.

In ziua in care guvernatorul BNR facea aceste afirmatii, respectiv 11 septembrie, leul inregistra o noua depreciere, trend care a continuat pana la sfarsitul saptamanii si care se mentine si in aceasta dimineata.

Avertismentul guvernatorului

Intrebat de Capital.ro in legatura cu posibilitatea unui nou atac asupra leului, guvernatorul BNR a declarat: „Bineinteles ca incearca, dar suntem cu ochii pe ei”.

Si, pentru ca lucrurile sa fie si mai clare pentru cei care ar fi interesati de o slabire a leului, Mugur Isarescu a mai spus: „Cursul va avea unele fluctuatii, dar va reveni la nivelul de dinainte. Nu vreau sa intru in polemica cu cei care prognozeaza devalorizarea leului si nici nu vreau sa se spuna ca guvernatorul BNR influenteaza cursul prin declaratiile sale, dar, repet, cursul de schimb va reveni la nivelul de dinainte”.

Sursa: Capital.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Sorin spune

    Cel mai tare atacator pare a fi chiar Isărescu! De multe săptămîni, cîne urmăreşte cotaţia leului online în timp real , poate observa că rata de schimb folosită internaţional e constant cu 1-2 bani sub cursul BNR! Constatăm aproape în fiecare zi că BNR încearcă din răsputeri să strice cursul leului, dar deocamdată numai atîta poate. Ce economist deştept ar putea explica de ce, dacă sîntem în UE, deci în mecanismele economice ale UE, leul românesc urmăreşte fidel ce face dolarul american, în loc să urmărească evoluţia euro? Parcă am fi conectaţi la economia americănească! Scade dolarul faţă de euro, scade şi leul. Creşte dolarul, creşte şi leul. Cîtor români le mai pasă de dolar? De unde s-ar putea deduce că Mugurel cam e omul americanilor. Altfel, de ce ar fi rezistat cel mai mult într-o funcţie publică (vro 20 de ani?), în timp ce sistemul bancar, ca şi moneda românească, a suferit cataclisme teribile şi frecvente pe timpul domniei lui? Ba a mai şi primit titlul de „Bancherul anului”. Halal!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.