EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Marius Petcu: Dacă premierul îşi asumă riscul protestelor, aceasta înseamnă o provocare la adresa mişcării sindicale

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat sâmbata (12 septembrie 2009) inainte de intâlnirea sindicatelor cu premierul Emil Boc, ca daca acesta isi va asuma riscul de proteste “care cu siguranta vor urma, inseamna ca este vorba fie despre o doza de inconstienta, fie despre o provocare la adresa miscarii sindicale “.

Întrebat ce asteptari are de la aceasta intâlnire, Petcu a raspuns ca vrea sa stie daca a ajuns la premierul Boc ceea ce Alianta Bugetarilor a transmis, daca a luat act de aceasta alianta, de obiectivele ei si, mai ales, de ceea ce isi propune aceasta in situatia in care nu isi atinge obiectivele.

“Daca isi asuma riscul de proteste care vor urma, cu siguranta vor urma, atunci inseamna ori o doza de inconstienta, ori o provocare la adresa miscarii sindicale, iar lucrul acestala trebuie sa-l stiu in calitate de presedinte al CNSLR Fratia, pentru ca am patru federatii care sunt semnatare ale acestei aliante”, a spus Petcu.

Liderul CNSLR Fratia a precizat ca, in cazul in care nu gasesc intelegere, formula de compromis propus a fost aceea de a se introduce in finalul legii un articol explicit, care sa le dea voie sa revina in termen de sase luni cu modificari sau imbunatatiri la lege “asumata fortat”, din punctul lor de vedere.

“Ar putea fi o varianta pe care sa o accepte miscarea sindicala. Este o forma prin care noi câstigam timp nu numai pentru a putea introduce corectii sau imbunatatiri ale legii, ci si pentru a organiza actiunile de protest care vor urma”, a precizat Petcu.

“În cazul in care nu reusim sa obtinem renegocierea legii sau renuntarea la asumarea raspunderii, aceasta formula, prin care sa imbunatatim legea in sase luni, ar putea fi acceptata”, a adaugat el.

Referitor la modificarea legii, Petcu a exemplificat cu faptul ca, la nivelul CNSLR Fratia, dupa o serie de intâlniri cu toate federatiile bugetare, are semnale ca cei din sanatate vor imbunatatirea grilei cu cel putin 1%, iar cei din invatamânt “cu siguranta nu vor vrea sa bata pasul pe loc”.

“Cred ca grila s-a dezechilibrat in momentul in care cei din justitie nu au ramas la formula echilibrata pe care o gasisem in urma cu o saptamâna si, continuând presiunile, iata ca pentru ei se gasesc resurse si pentru aprobarea sporurilor câstigate in justitie. Noi, cei care am câstigat in 20 de ani tot felul de drepturi prin lupta sindicala, nu putem accepta sa le vedem pierdute printr-o asumare fortata a legii”, a subliniat Marius Petcu.

La intrebarea ce parere are despre faptul ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a spus ca nu exista bani pentru aceste modificari, liderul CNSLR Fratia a replicat ca “nu se stie ce bani vor exista peste cinci ani”, deoarece aceasta grila se va aplica din 2010 si va avea “o relatie directa cu salariul minim pe economie si cu cresterea economica”.

“Nu cred ca pronosticurile acestea sumbre sunt de natura sa stimuleze salariatii din sistemul bugetar. Pâna la urma, vorbim despre o pozitie de forta pe care o are Guvernul si, iata, miscarea sindicala este pregatita sa ii dea o replica pe masura”, a spus el.

Întrebat cum ramâne cu cele zece zile de concediu neplatit, pe care bugetarii sunt obligati sa le ia, Marius Petcu a spus ca acesta este unul dintre obiectivele pe care federatiile din sectorul bugetar le-au enuntat, in sensul ca vor sa se renunte la aceasta metoda “de a-i trimite fortat in concediu”. De asemenea, se doreste stoparea disponibilizarilor in sistemul bugetar.

Liderul CNSLR Fratia a mai spus ca, indiferent de acceptarea de catre guvernanti a introducerii acelui text in lege privind modificarea legii in termen de sase luni, acesta nu este un argument “suficient de puternic pentru a renunta la greva”.

“În toata aceasta perioada, Guvernul ne-a aratat fermitatea lui in ceea ce priveste negocierile. A venit momentul ca si miscarea sindicala, indiferent daca vom obtine mai mult sau mai putin azi la negocieri, sa isi duca actiunile de protest pâna la capat”, a spus Petcu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata