Negocierea legii salarizării unitare nu a fost aplicată la Ministerul Sănătăţii

Procedura de negociere a proiectului legii salarizarii unitare pentru bugetari nu a fost aplicata in unele ministere, cum este Ministerul Sanatatii, ceea ce a condus la grave distorsiuni in elaborarea textului de lege si a grilei de salarizare, se arata intr-un comunicat al Federatiei Solidaritatea Sanitara din România (FSSR).

Potrivit FSSR, aceasta situatie a dus la incalcarea prevederilor contractului colectiv la nivel de ramura sanitara si la nemultumirea federatiilor, iar vicierea procedurilor legale a creat cadrul legal pentru desfasurarea actiunilor de protest, inclusiv a grevei.

“Consideram, asa cum am mai afirmat, ca procedura corecta de negociere pentru legea unica de salarizare trebuia sa indeplineasca urmatorii pasi: mai intâi desfasurarea negocierilor la nivel de ministere cu toate federatiile sindicale din ramura respectiva, care sa reprezinte toate tipurile de salariati (dublata de consultarea organizatiilor profesionale), urmata de desfasurarea negocierilor la nivelul Guvernului cu toate confederatiile sindicale.

Negocierile la nivelul ministerelor sunt obligatorii in special datorita cadrului legal creat de negocierea Contractelor colective la nivel de ramura, Legea unica de salarizare modificând contracte colective negociate si aflate in derulare”, se spune in comunicat.

FSSR afirma ca nemultumirea federatiei sindicale este legata de “grava incalcare a acestor mecanisme legale si de incercare de a acoperi aceste ilegalitati prin trimiterea, facuta de Guvern in special prin intermediul Ministerului Muncii, la acceptul confederatiilor, incercând sa fie folosite confederatiile drept giranti ai ilegalitatilor savârsite la nivelul ministerului”.

“Nu putem sa acceptam culpabilizarea confederatiilor pentru greselile guvernantilor in conditiile in care, cel putin in ceea ce ne priveste, confederatia la care suntem afiliati, C.N.S. “Cartel Alfa”, a atras in mod public atentia inca din luna august asupra vicierii negocierii la legea unica de salarizare datorita faptului ca Ministerul Sanatatii nu si-a respectat obligatiile de negoc iere fata de partenerii sociali.

În plus, pe toata durata negocierilor la legea unica, in cadrul CNS “Cartel Alfa” federatia noastra a participat la dezbaterile ce s-au desfasurat in mod constant pentru stabilirea strategiei confederatiei fata de aceasta lege”, se mai spune in comunicat.

FSSR precizeaza ca este solidara cu CNS “Cartel Alfa” in elaborarea strategiilor de abordare a legii unice si in desfasurarea actiunilor de protest pentru acceptarea amendamentelor la legea unica.

“Deoarece nu dorim sa fim parte la diferite jocuri de interese, politice sau sindicale, participarea noastra la manifestarile de protest anuntate de Alianta federatiilor din sistemul bugetar este determinata doar de dorinta de a ne vedea amendamentele acceptate.

Suntem constienti ca Legea unica de salarizare va determina, ca efect secundar, o sincronizare a actiunilor si strategiilor federatiilor din sistemul bugetar si, de aceea, intelegem sa participam la astfel de actiuni in masura in care ele au drept scop doar apararea intereselor membrilor nostri de sindicat”, se arata in comunicatul semnat de presedintele FSSR, Viorel Rotila.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.