EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Noua lege a educaţiei inventează elevii-spion

0

O altă abrambureală în educaţie: ministrul Ecaterina Andronescu introduce prin lege un nou tip de liceu în care copiii să-şi dezvolte vocaţia de spioni.

.
Guvernul Boc a trimis la Parlament un proiect de lege a educaţiei pe care îşi va asuma răspunderea marţi. În lista liceelor vocaţionale, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a introdus şi liceele de informaţii, ordine publică şi securitate.

„Învăţământul secundar superior, liceal, funcţionează, de regulă, cu următoarele filiere şi profiluri: a) filiera teoretică, cu profilurile umanist şi real; b) filiera tehnologică, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului; c) filiera vocaţională cu profilurile militar, de informaţii, de ordine şi securitate publică, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic”, reglementează articolul 37 din legea educaţiei naţionale.

Zoe Petre, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, a făcut un apel public pentru a se amenda urgent proiectul de lege al Guvernului.

Nu există nicăieri în lume, cred că nici în Coreea de Nord, licee de miliţieni şi spioni! Dacă nu întreprindem repede ceva, proiectul va trece cu această prevedere şi apoi ne vom revolta că sunt folosiţi minori ca informatori, de data asta perfect legal. Mai mult, articolul care permite înfiinţarea unor licee vocaţionale de informaţii reprezintă o încălcare flagrantă a tuturor normelor referitoare la protecţia copiilor şi a adolescenţilor. Cum e posibil să imaginezi un sistem de educaţie în care copii de 13-14 ani sunt invitaţi să-şi dezvolte vocaţia de spioni?

De la pionierul Pavel Corceaghin care îşi denunţa părinţii drept chiaburi la copiii din Cambodgia sau liceenii «revoluţiei culturale» maoiste, adolescentul agent secret este una dintre figurile cele mai sinistre ale răului şi perversiunii, cu atât mai mult cu cât e vorba despre o fiinţă imatură, deformată de adulţii care ar fi trebuit să o educe.

În toate ţările civilizate, agenţii serviciilor de informaţii sunt recrutaţi şi formaţi după încheierea studiilor universitare de bază, oricum după majorat. În cele mai multe cazuri se preferă chiar tineri care au o formaţie de jurişti, ca să aibă o noţiune cât mai consolidată asupra legalităţii şi drepturilor cetăţeneşti”, explică Zoe Petre.

Integral în Cotidianul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.