Petcu: Am obţinut ca timp de 9 luni legea să poată fi corectată

Legea unica de salarizare va putea fi corectata in interval de 9 luni, a anuntat sâmbata (12 septembrie 2009) Marius Petru, presedintele CNSLR Fratia, la iesirea de la convorbirile dintre confederatiile sindicale si Executiv.

“Ce am obtinut este ca legea sa poata fi modificata in interval de 9 luni”, a spus Petcu, la finalul discutiilor.
Înainte de inceperea intâlnirii, Petcu a spus: “În cazul in care nu reusim sa obtinem renegocierea legii sau renuntarea la asumarea raspunderii, aceasta formula, prin care sa imbunatatim legea in 6 luni, ar putea fi acceptata”, a adaugat el.

O comisie interministeriala va lucra, pâna la 30 iunie 2010, la “corectarea” legii salarizarii.
O comisie interministeriala, formata din reprezentanti ai principalelor confederatii sindicale si ministri de resort, va lucra la amendarea legii privind salarizarea unitara in sistemul bugetar, a declarat sâmbata (12 septembrie 2009) presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, dupa discutiile de la Palatul Victoria.

“Am prezentat solicitarile Aliantei bugetarilor, care isi dorea renegocierea legii sau amânarea asumarii raspunderii Guvernului.

Ceea ce s-a putut obtine a fost faptul ca pâna in 30 iunie, timp de noua luni, se poate corecta textul actualei legi de catre o comisie interministeriala. Am obtinut reprezentarea fiecarei confederatii sindicale in cadrul acestei comisii pentru a urmari si felul in care se aplica si legea si toate corectiile pe care ar trebui sa le facem. (…)

Practic, din punctul nostru de vedere, pentru ca am descoperit niste inadvertente, rezultatul final al legii va fi 30 iunie 2010”, a afirmat Marius Petcu.
Reprezentantii confederatiilor sindicale nu au obtinut, insa, la discutii, o crestere a coeficientilor de salarizare.

“În ceea ce priveste anexele care corespund coeficientilor, nu a fost o negociere propriu-zisa. Am putut sa obtinem doar de la ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, o afirmatie ca firul este intins la maximum si ca orice incercare a noastra de a forta cresterea coeficientilor trebuie insotita de disponibilizari adecvate de personal, ceea ce este de neacceptat in aceasta perioada”, a precizat liderul CNSLR Fratia.

De asemenea, sindicalistii au transmis Executivului “micile scapari” din textul Legii si anume functii a caror salarizare nu era reglementata in anexele actului normativ. Coeficientii de salarizare, in cazul acestora, ar urma sa fie stabiliti la sedinta extraordinara de Guvern, care a avut loc duminica (13 septembrie 2009), iar luni sa fie publicati pe site-ul institutiei.

La intâlnire, premierul le-a cerut reprezentantilor confederatiilor sindicale sa renunte la greva din 5 octombrie, a mai spus Petcu.
“Premierul Emil Boc a considerat ca Guvernul a fost flexibil prin cooptarea noastra in aceasta comisie interministeriala, prin faptul ca accepta orice imbunatatire a legii si a solicitat explicit presedintilor confederatiilor sindicale sa-i convinga pe semnatarii Aliantei bugetarilor sa renunte la greva din 5 octombrie”, a precizat Marius Petcu.

În ceea ce priveste pozitia CNSLR Fratia, Petcu a spus ca le va relata, luni, colegilor sai rezultatul discutiilor de la intâlnirea cu premierul si ca li s-a solicitat “mai mult echilibru”.

“Eu, ca presedinte al CNSLR Fratia o voi face luni, intr-un birou operativ al Confederatiei, in care le voi explica colegilor mei ceea ce au insemnat discutiile de sâmbata (12 septembrie 2009) si faptul ca li se solicita mai mult echilibru.

Ni s-a propus chiar ca daca s-ar renunta la actiunea din 5 octombrie, putem vorbi, in perioada urmatoare, despre un Pact de stabilitate sociala la care ar trebui sa participam toate organizatiile sindicale reprezentative”, a adaugat Petcu.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.