EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

România şi Ungaria îşi propun să coopereze în 11 domenii economice

0

România si Ungaria au incheiat un protocol de cooperare economica in 11 domenii – industrie, protectia mediului si apelor, energie, agricultura, transporturi, intreprinderi mici si mijlocii, domeniul clusterelor, cooperare intre camerele de comert si industrie, cooperare transfrontaliera, amenajare si dezvoltare teritoriala, constructii si comunicatii.

Protocolul a fost semnat de ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, si omologul sau ungar, Istvan Varga, ministrul dezvoltarii nationale si economiei, care au analizat evolutia schimburilor comerciale si economice si au propus noi masuri de cooperare intre cele doua state, cu prilejul lucrarilor celei de-a patra sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economica româno-ungara, desfasurate la Gyula, in Ungaria, in perioada 10 – 11 septembrie, informeaza MIMMCMA.

Ministrul român a declarat ca una dintre preocuparile principale o reprezinta dezvoltarea activitatii IMM-urilor, mai ales cele din zona transfrontaliera, si sprijinirea lor pentru a-si intensifica exporturile. La rândul sau, ministrul ungar si-a aratat disponibilitatea de a oferi experitza in domeniul clusterelor, domeniul mult mai dezvoltat in Ungaria, dar si in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.

O parte din aceste teme vor fi reluate si cu ocazia sedintei comune a guvernelor român si ungar care va avea loc la Bucuresti, pe 10 octombrie 2009.
În prime le cinci luni ale anului 2009, valoarea schimburilor comerciale româno-ungare a fost de 1,722 miliarde euro din care exporturi de 486 milioane euro si importuri de 1,235 miliarde euro, soldul balantei comerciale fiind negativ, in defavoarea României, cu 749 milioane euro. Ungaria ocupa primul loc in topul tarilor cu care România intregistreaza deficite comerciale.

Scaderea volumului comercial bilateral cu aproape 27 la suta fata de aceeasi perioada din 2008, ca efect al crizei economice si financiare, si identificarea de oportunitati pentru stoparea si diminuarea acestuia, au reprezentat subiecte centrale in discutiile ministrului Constantin Nita cu ministrul Istvan Varga.
Ungaria este unul dintre partenerii traditionali ai României, ocupând o pozitie de top in comertul exterior românesc.

La sfârsitul anului 2008, Ungaria se afla pe locul 3 in topul schimburilor comerciale ale României, dupa Germania si Italia. La export, Ungaria a ocupat locul 5, iar la import locul 3.

Delegatia româna a fost condusa de ministrul Constantin Nita, presedintele partii române in Comisia mixta, si a fost formata din reprezentantii principalelor institutii implicate in cooperarea economica bilaterala. De asemenea, la discutii au participat si camerele de comert din zona de granita, ca reprezentanti ai mediului de afaceri.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.