Seacă sursa nr. 1 de finanţare: românii nu mai trimit bani acasă

Remiterile muncitorilor romani din strainatate au inceput sa scada abrupt: -15% in mai, -50% in iunie si -80% in iulie.

.
Remiterile de bani ale romanilor din strainatate, cea mai sigura sursa de finantare a deficitului extern din ultimii ani, s-au prabusit in iulie, coborand cu 90% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Transferurile curente, care reprezinta in principal banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate, s-au diminuat semnificativ, excedentul lunar ajungand in iulie la doar 120 mil. euro, fata de 500 milioane de euro in aceeasi luna din 2008, conform datelor BNR.

Astfel, de la o scadere de doar 10% pe primele cinci luni ale anului, volumul total al remiterilor ajunge sa fie mai mic cu aproape 30% pe primele sapte luni ale anului.

„Dincolo de efectele determinate de reducerea ritmului anual de crestere a salariilor nominale si de incetinirea activitatilor de creditare, consumul gospodariilor populatiei este afectat si de scaderea veniturilor din remiteri”, considera Florin Sinca, analist in cadrul BCR.

Dupa mai multi ani de crestere sustinuta, fluxurile remiterilor au incetinit semnificativ incepand din primavara acestui an. In aprilie, scaderea a fost de 27%, in mai corectia s-a atenuat la 15%, pentru ca la jumatatea anului ajustarea sa se accentueze la 50%. Evolutia vine pe fondul crizei financiare internationale si al deteriorarii economiilor statelor vestice.

Integral în Ziarul Financiar

Citește și
1 Comentariu
  1. razasul spune

    foarte bine, la promovarea legii „prima casa”, romanii care muncesc in afara tarii au fost exclusi, ori de la ei vine valuta, de la ei pot veni bani multi pentru relansarea constructiilor, de la industrie la comert si pana la constructiile propriu-zise, implicand si crearea de multe locuri de munca in tara, cu ce ii ajuta statul cand, la programul „prima casa” nu sunt admise veniturile din afara tarii nici pentru cei care au contracte legale si, care isi pot permite datorita veniturilor sa-si investeasca banii intro casa in tara, pentruca in tara nu sunt prea multii cei care isi permit ratele la acest program, sa-si tina banii in bancile straine si sa-i foloseasca in momentul in care vin acasa ira statul, sa nu mai beneficieze de injectarea de valuta venita de la acestia, asta e…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.