EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Sindicatele din învăţământ vor boicota participarea politicienilor la deschiderea anului scolar

Sindicatele din invatamânt au decis sa boicoteze luni (14 septembrie 2009) participarea politicienilor la deschiderea anului scolar si vor picheta Parlamentul marti, in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pentru cele 3 legi, a invatamântului, cea unitara pentru salarizarea personalului bugetar si cea privind restructurarea agentiilor guvernamentale.

“Luni, din punctul de vedere al colegilor membri de sindicat din invatamânt, o sa boicotam participarea politicienilor la deschiderea anului scolar. Este vorba de Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt si Federatia “Spiru Hareť. Împreuna cu Alianta Bugetarilor, pe care am creat-o saptamâna trecuta, vom picheta in mod cert Parlamentul României, in perioada in care Guvernul isi va asuma raspunderea pentru aceste legi, in semn de protest.

Practic, ei isi vor asuma raspunderea pe aceste proiecte de lege cu amendamentele pe care le-am discutat astazi”, a declarat, sâmbata (12 septembrie 2009), presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Aurel Cornea, la Palatul Victoria, dupa intâlnirea cu premierul Emil Boc.

În ceea ce priveste greva generala a bugetarilor anuntata pentru data de 5 octombrie, Cornea a spus ca se va rediscuta acest subiect in cadrul Aliantei Bugetarilor, insa crede ca aceasta decizie se va mentine.

“Sigur ca, in continuare, demersul nostru privind greva generala din 5 octombrie ramâne sa-l discutam din nou in cadrul Aliantei Bugetarilor. Eu o sa-i informez pe cei 11 semnatari ai Aliantei, o sa avem o discutie, o sa le prezentam lucrurile convenite aici. În opinia mea, decizia trebuie sa o ia organele colective ale fiecarei confederatii. Punctul meu de vedere – probabil ca aceasta greva generala de o zi se va mentine “, a precizat el.

Potrivit lui Cornea, Confederatia Sindicatelor Democratice din România, al carei reprezentant este, isi mentine punctul de vedere referitor la pachetele de legi puse in dezbatere – Legea unica a salarizarii bugetarilor, Legea educatiei nationale si Legea restructurarii agentiilor.

Liderul FSLI a aratat ca mai exista si câteva probleme curente, precum disponibilizarile care au loc in sectorul bugetar, dar si cele zece zile fara plata pe care bugetarii sunt obligati sa le ia in cursul lunilor octombrie-decembrie. El a subliniat ca este vorba despre disponibilizari care, in etapa viitoare, pâna in 2015, se vor ridica la 350.000 de salariati.

Întrebat daca vor mai avea loc proteste, Cornea a spus ca ii va informa pe colegii sai din cadrul Aliantei Bugetarilor despre ceea ce s-a discutat la intâlnirea de sâmbata (12 septembrie 2009) cu premierul Emil Boc si cu ministrii Finantelor si Muncii, iar impreuna vor stabili cum vor protesta in continuare.

El a admis, totusi, ca “astazi s-a facut un pas mic inainte, in sensul ca guvernantii au acceptat ca in textul legii unitare a salarizarii bugetarilor sa prinda acea masura ca, pâna pe 30 iunie 2010, sa se faca unele corectii la aceasta lege pentru care isi asuma raspunderea Guvernul”. De asemenea, s-a admis ca din Comisia interministeriala care va lucra la aceasta lege sa faca parte si reprezentanti ai miscarii sindicale.

Un alt lucru convenit la intâlnirea cu membrii Guvernului a fost Pactul National Pentru Stabilitate – un document care va cuprinde elemente de principiu, care sa asigure stabilitate.

Întrebat cum s-a desfasurat dialogul, Aurel Cornea a raspuns: “Ca orice dialog, cu multe situatii tensionate, cu explicatii, cu lamentari de o parte si de alta, cu concesii”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata