Unii români primesc şomajul din Spania şi muncesc la negru în România

Unii români din Tarragona isi primesc aici somajul si lucreaza acasa la negru, informeaza duminica (13 septembrie 2009) Diario de Tarragona, precizând ca zborurile low-cost le permit acestora sa vina in provincia catalana la fiecare 3 luni pentru a semna in registrul somerilor, asa cum prevede legea, si a-si primii banii corespunzatori perioadei cât au cotizat la serviciile de asigurari sociale in Spania.

Potrivit unor surse din cadrul unei asociatii pentru ajutorarea imigrantilor, acest obicei il au si polonezii ori bulgarii. “Am avut un caz”, spune responsabilul organizatiei, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, “in care sotia primea somajul din Elvetia, unde lucrase in serviciul domestic, iar sotul ajutorul de aici, in vreme ce amândoi locuiau in România”.

Un zbor low-cost din provincia catalana pâna la Bucuresti ori Arad costa in medie 300 de euro dus-intors, insa daca biletul este rezervat din timp, oamenii pot plati si 40 de euro pe un astfel de zbor, in conditiile in care exista trei zboruri saptamânale catre România.

Potrivit publicatiei spaniole, frauda primirii a doua venituri concomitent nu se datoreaza crizei, ci a inceput chiar dinainte, când România traia un apogeu al constructiilor, multumita fondurilor primite de la Uniunea Europeana si companiilor spaniole care au investit in România si si¬au luat angajatii direct din Spania.

Parintele Vasile Baltaretu, de la biserica româneasca din Tarragona, recunoaste ca fenomenul exista, insa considera ca sunt foarte putini români care “iau somajul (din Spania, n.r.) si locuiesc in România pâna se imbunatatesc lucrurile” – tocmai pentru ca acasa nu mai exista acel “boom” al constructiilor.

“Guvernul român foloseste fondurile europene pentru a-si plati functionarii, somerii si pensionarii, si nu pentru a dezvolta infrastructura”, spune parintele, apreciind cum criza afecteaza mai grav România decât Spania, astfel ca sunt mai multi români care prefera sa ramâna aici decât sa revina acasa.

Serviciul catalan pentru ocuparea fortei de munca sustine ca nu este competent pentru a descoperi acest gen de frauda, insa odata descoperita, somerii si-ar pierde dreptul la indemnizatie. Potrivit INEM (Serviciul spaniol pentru ocuparea fortei de munca), denunturile sunt anchetate, insa nu ar exista o retea organizata care sa fi pus la cale astfel de inselaciuni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.