Verheugen: UE va avea de plătit unele preţuri după ce va depăşi actuala criză

Economia Uniunii Europene a depasit perioada de cadere libera si ar putea sa-si revina treptat, insa va avea de platit unele preturi, a atras atentia comisarul european pentru intreprinderi si industrie, Gunter Verheugen.

În primul rând, statele vor trebui sa faca ajustari structurale majore, in concordanta cu invatamintele pe care le vor fi tras din criza, iar, in al doilea rând, vor incepe sa se faca simtite puternic mai târziu efectele indatorarii cu ajutorul careia s-au finantat in prezent masurile de relansare luate de guverne.

“Trebuie sa ne adaptam politicile de stabilitate fiscala, trebuie sa ne reechilibram bugetele, altfel ne vom confrunta cu o noua criza, una a inflatiei”, a avertizat Verheugen, intr-o dezbatere ce a avut loc vineri seara la Forumul Economic de la Krynica.

Vicepresedintele Comisiei Europene a tinut sa laude in mod deosebit Polonia, singura tara din Europa Centrala si de Est care a continuat sa inregistreze crestere economica chiar si in perioada in care restul statelor Uniunii Europene erau in plina recesiune.

“Statele cu politica macroeconomica sanatoasa, precum Polonia – dar si Cehia, Slovacia si Slovenia au situatii destul de bune. Sunt un motor de crestere in Europa si prezinta un avantaj si pentru alte state”, a apreciat Verheugen.

El a reamintit, insa, ca exista si unele state care se afla intr-o situatie foarte periculoasa, precum Letonia sau Ungaria, in care starea actuala a economiei este cauzata doar partial de criza globala si intr-o proportie considerabila de slabiciunile structurale deja existente.

Totusi, oficialul comunitar a apreciat ca Uniunea Europeana extinsa a trecut mai usor prin criza economica decât ar fi facut-o in absenta noilor state membre din Europa Centrala si de Est.
“Aceasta criza a aratat ca integrarea ne ajuta si ca este parte a solutiei, nu a problemei”, a aratat Verheugen.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.