EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

“Telenovela” românească a gazului continuă

0

Pentru Sterling Resources, licenta primita pentru exploatarea unor perimetre de hidrocarburi din Marea Neagra, situate in zona câstigata de România la Haga, a plasat compania canadiana independenta de petrol si gaze in centrul unei dispute politice aprinse intre partidele rivale din România inaintea alegerilor prezidentiale, planificate pentru luna noiembrie, noteaza publicatia Business New Europe.

Politica se dovedeste mai tulbure decât apele adânci ale Marii Negre atunci când vine vorba ca cineva sa exploateze cele 70 de miliarde estimate de metri cubi de gaz si cele 12 de tone de petrol ce se gasesc pe o suprafata de 9.700 de kilometri patrati care, pâna in acest an, a fost subiect de disputa teritoriala intre România si Ucraina.
La 3 februarie, dupa ani de disputa, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a decis ca patru cincimi din teritoriul disputat sa revina României si o cincime Ucrainei.

Dreptul de exploatare a rezervelor de petrol si gaze din zona Insulei Serpilor apartinea in totalitate Sterling Resources, iar decizia CIJ a facut acest drept de exploatare si mai valoros. Aici a intervenit politica tulbure din România, noteaza publicatia amintita. La 20 iulie, Sterling a contestat concluziile unei comisii parlamentare (Comisia pentru industrii si servicii) conduse de Iulian Iancu, din partea Partidului Social Democrat (PSD), aflat la guvernare.

Comisia fusese creata pentru a investiga legitimitatea dreptului de exploatare a teritoriilor din Marea Neagra, acordata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) companiei Sterling Resources, in timpul fostului guvern de centru-dreapta condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu.

Comisia a acuzat ANRM ca a introdus modificari in acordul original cu Sterling in privinta exploatarii pentru a include exploatarea fara organizarea unei licitatii. Expertii sustin ca este ridicol sa te astepti ca o companie sa isi cheltuiasca proprii bani pe exploatare si odata ce gaseste ceva, sa aiba loc o licitatie pentru a vedea cine primeste de fapt trofeul.

De partea acestei cauze s-a aflat actualul ministru al economiei, Adriean Videanu, de la Partidul Democrat Liberal (PD-L), aflat la conducerea actualei coalitii, care a cerut la rândul sau evaluarea dreptului de exploatare al Sterling. Observatorii politici români sustin ca atitudinea lui Videanu este generata de faptul ca acesta face parte din acelasi partid politic ca presedintele Traian Basescu, care are vechi dispute politice de reglat cu Tariceanu din anii anteriori.

Cu toate acestea, expertii pe probleme energetice români si din strainatate, dar si o parte din mass-media, admit in privat ca Iancu a fost pentru multa vreme asociat cu sectorul energetic de stat, care include companii cum ar fi Romgaz, ce ar putea beneficia daca actualul acord privind drepturile de exploatare ar fi schimbat. Mai multi membri ai coalitiei aflate la guvernare au cerut ca România sa participe direct la dreptul de exploatare prin intermediul Romgaz.

Totusi, expertii sustin ca Romgaz ar putea sa nu beneficieze chiar daca acordul mentionat ar fi modificat, deoarece firma sufera de aceleasi probleme precum cele pe care le acuza criticii in cazul Sterling si anume faptul ca nu este o companie mare si ca ii lipseste cunoasterea necesara de a exploata adecvat resursele.

Chiar daca nu s-au dovedit inca masive, asa cum se prezinta in momentul de fata, rezervele de gaze naturale si de petrol descoperite ar putea sa acopere necesarul de gaz natural al României pentru pâna la 5 ani, si un an din consumul de petrol cu perspectiva unor viitoare descoperiri la orizont. Problema ramâne daca Sterling poate exploata proiectul sub auspiciile actualului aranjament.

Un numar de experti in domeniul gazelor si petrolului sustin ca Sterling este o companie prea mica pentru a putea opera un proiect atât de complex si cu o tinta atât de importanta. Desi resursele descoperite in prezent sunt situate pe platoul continental, ele sunt la adâncimi considerabile si la aproximativ 40 de kilometri de tarm, necesitând constructia unui gazoduct sub apa extrem de costisitor si de dificil de construit tehnologic.

Potrivit unor surse locale si occidentale din domeniul energiei, mai multi actori globali cum ar fi E.On Ruhrgas, Total, Exxon Mobil, Lukoil si Wintershall s-au interesat sa participe alaturi de Sterling la exploatare. Chiar daca E.On Romania nu a fost disponibila pentru comentarii, directorul general al acesteia, Frank Hajdinjak, a confirmat pentru mass-media, in luna februarie, ca firma sa se afla in negocieri cu Sterling de la sfârsitul lui 2008.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.