Adevăratele averi nu sunt în România

„Adevaratele averi nu sunt in Romania. Averile sunt sub forma de bani si active in lume. Din cand in cand, proprietarii acelor averi le «albesc» si aduc in tara si asa mai creste cate-o fabrica, o intreprindere”, a declarat Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase, într-un interviu acordat Bloombiz.ro.

„Daca am privi dincolo de aparente, am observa ca toti banii obtinuti din spagi si comisioane sunt depozitati acolo (in strainatate).

In 2002, participam la o emisiune radio si am intrat in legatura cu o persoana din SUA care ne spunea in felul urmator: departamentul de stat al SUA a dat publicitatii raportul pe anul respectiv, in care se arata valoarea estimata a sumelor sustrase din tot felul de spagi si comisioane din tarile lumii.

Romania figura cu 48 miliarde de dolari in perioada 1990-2002. Acum, suma se ridica la vreo 70 miliarde. Acesti bani se regasesc in offshoruri. Sunt anumite state care la un moment dat au permis ca acesti bani sa se intoarca.

Aici e problema de moralitate, daca permiti ca niste bani murdari sa se intoarca. In Romania inca nu s-a ajuns aici. Italia si Germania au permis acest lucru. Au zis da: ii aduceti in tara, ii impozitati cu 5% si raman banii vostri. Ceea ce convine foarte mult tuturor.

Adevaratele averi nu sunt in Romania. averile sunt sub forma de bani si active in lume. Din cand in cand, proprietarii acelor averi le ”albesc” si aduc in tara si asa mai creste cate-o fabrica, o intreprindere.

Aici e o drama. E drama ca nu pot folosi acei bani decat intr-o proportie foarte mica. De cand cu terorismul care a incurcat apele, sunt mult mai vizibile acele conturi din zonele offshore. Ei stiu ca au averi acolo pe care nu le pot folosi.
In momentul in care se va intampla si in Romania cum s-a intamplat in Italia, vor fi emise legi care sa permita repatrierea de fonduri iar cel care repatrieaza va plati un impozit de 5-10% si, din acel moment, banii aceia vor putea fi folositi.

Atunci, bineinteles, o sa vedeti multe miliarde de euro care vor ajunge in tara si vor arata adevarata fata a averilor. Nu se poate discuta acum despre averi”.

Integral în Bloombiz.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. MOLNAR spune

    Foarte corect afirmatia, si ma mir ca in toata criza asta, haos din 1989, la noi am vazut intr-un orasel masini mai scunpe ca intr-o capitala, din tara vecina.Culmea cine le conduceau nu au lucrat nici 4 luni pentru masini de lux.De vile nici nu se mai poate discuta, inclusiv la castele vazute la tv, construite de oameni care ori nu au lucrat in viata lor ,ori erau bugetari.Noi dupa 40 ani de munca [6 ani facultate] suntem muritori de foame.

  2. Plescan Marius spune

    Ar fi bine sa fie adevarat dar ROMANIA nu a dat pana acum decat doi miliardari adevarati DRAGAN,si PATRICIU restu am cam facut afaceri prin patrie ,unii miliardari in lei ca domnu BLANCULESCU au facut profituri bune pe langa miliardarul off shor STATU ROMAN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.