CE raportează produse de brutărie contaminate cu CDC Triffid

Dupa ce sistemul rapid de alerta al Comisiei Europene pentru alimente si furaje (RASFF) a raportat zilele trecute ca, pe piata europeana, au fost descoperite produse de brutarie si cereale contaminate cu CDC Triffid, un organism modificat genetic (OMG), organizatia ecologista Agent Green cere interventia imediata a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

“Nu este pentru prima data ca piata europeana este invadata de OMG neautorizate.

În 2006, UE s-a confruntat cu un caz de contaminare masiva de orez modificat genetic, finalizat prin retrageri de produse de pe rafturi si pierderi mari pentru industria orezului. Au existat si cazuri de contaminare a alimentelor cu soia modificata genetic, care au vizat produse românesti.

Rezultatele confirmate de laboratorul de referinta din Viena au fost publicate de ecologisti, dar ANSVSA a tinut pâna acum secrete rezultatele contra-expertizei si ale analizelor pe alte produse testate”, a declarat presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

Potrivit Comisiei Europene, contaminarea fost produsa cu un soi de in modificat genetic ilegal (Flax FP967/CDC-Triffid), care nu este autorizat in UE si care contine gene cu rezistenta la antibiotice (kanamicina, ampicilina, streptomicina). Având in vedere ca nu exista studii de risc si nicio utilizare pentru acest organism modificat genetic (OMG), in Uniunea Europeana se aplica toleranta 0 la prezenta unor astfel de organisme in alimentatie si in seminte. Inul modificat genetic CDC Triffid a fost descoperit in produse de brutarie si in cereale.

Pâna in prezent, exista confirmarea ca in Germania, 39% din probele testate sunt contaminate cu in modificat genetic, mai precis 16 probe din 41. “Fara sa stie, europenii au devenit peste noapte cobai pentru inul modificat genetic. Chiar daca inul obisnuit nu este un produs de baza in alimentatie, acesta este adesea folosit in produse de brutarie, cereale si uleiuri.

Este foarte posibil sa avem de a face cu o problema europeana majora de contaminare cu OMG si Guvernul României trebuie sa dispuna imediat analize pe produsele suspecte si retragerea acestora de pe rafturi.”, a spus presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

În aceste conditii, Agent Green cere ANSVSA sa comande imediat analize de laborator pentru depistarea inului modificat genetic, iar in cazul unor eventuale rezultate pozitive sa elimine produsele de pe piata pentru a proteja sanatatea românilor si mediul inconjurator. Totodata, pentru confortul consumatorilor, ANSVSA va trebui sa faca publice rezultatele analizelor.

“Credem ca este timpul ca ANSVSA sa devina responsabila si transparenta fata de siguranta consumatorilor si sa publice toate rezultatele analizelor pe produsele cu OMG testate pozitiv”, a mai spus presedintele Agent Green. Începând cu anii ’90, organismele modificate genetic (OMG) au fost folosite in agricultura pentru recolte mai mari. În Uniunea Europeana, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare este porumbul MON810, dar cu toate acestea, la nivel national – in Ungaria, Franta, Germania, Austria, Grecia, Polonia si Luxemburg – acesta este interzis.

Triffid este o planta producatoare de ulei, prezentata in cartea britanicului John Wyndham si in serialul TV “The Day of the Triffids”, care orbeste si omoara oamenii. Soiul de in Flax FP967/CDC-Triffid, cu rezistenta la unele erbicide, a fost creat de Universitatea Saskatchewan din Canada si a intrat in Europa prin Belgia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.