EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Efectele crizei în Iaşi: falimente, mii de concedieri şi salarii mai mici

0

– 15 septembrie 2008. Lehman Brothers, una din cele mai mari banci de investitii din SUA, isi anunta falimentul. Chiar daca economia SUA trecea prin momente dificile inca de la mijlocul lui 2007, data va ramine in istoria ca ziua in care lumea a intrat in cea mai mare criza de la al doilea razboi incoace.

– La Iasi, 15 septembrie 2008 a coincis cu inceputul scolii. In rest, angajatii se gindeau la mariri de salarii, deputatii si senatorii pregateau cresterea lefurilor profesorilor, iar oamenii de afaceri planuiau dezvoltarea firmelor si visau la profit.

Nimic nu anunta uraganul care o sa vina. Ceva semne de vreme rea sau itit prin octombrie: leul dadea semne de slabiciunile, iar dobinzile urcau constat. Ce a urmat? In loc de mariri de salarii angajatii s-au trezit someri, profesori s-au ales cu promisiuni si amenintari, iar multi patroni s-au pricopsit cu pierderi.

Acum la un an distanta, cind si cele mai negre previziuni s-au confirmat, va prezentam pe larg in rindurile ce urmeaza strategiile pe care le-au adoptat oamenii de afaceri ieseni pentru a trece de acest an.

Constantin Deleanu, presedintele Cotnari SA. „La inceputul anului am hotarit impreuna cu sindicatul sa inghetam salariile cu toate ca an de an angajatii nostri beneficiau de majorari salariale. S-a renuntat la al 13-lea salariu si am facut o redistribuire de personal. In loc sa angajam oameni noi am trimis 20 de salariati de la Combinatul de Vinificatie in viticultura sa se ocupe de cele 210 hectare de vie, infiintate de curind. Am reusit ca pina la 1 septembrie sa nu avem restante nici la stat si nici la furnizori„.

Iulian Dascalu, patronul Iulius Group. „Ca pentru toata lumea, acest an de criza financiara a fost o perioada dificila, in care am fost nevoiti sa ne regindim strategiile. Criza a inceput sa se resimta in retail inca din primavara anului 2009, cind am facut reduceri de chirii in toate cele patru mall-uri”.

Maricel Popa, proprietarul grupului de firme Omega Tehnoton. „Acest an a fost unul greu, mai ales ca politicienii au contribuit din plin sa fie asa. Am redus cheltuielile din toate sectoarele de activitate incepind de la consum si delegatii pina la concedii medicale. Anul trecut cum venea toamna 20-30% dintre salariati isi luau concediu medical ca trebuia sa-si munceasca pamintul din cimp.  Au mai fost angajati care s-au pensionat. In toate firmele in care sint actionar am tinut un echilibru si am reusit sa depasim profitul de anul trecut„.

Bogdan Pitigoi, actionarul grupului de firme Tester: „Acest an de criza a insemnat o multime de provocari pentru firmele mele. Impreuna cu managerii mei ne-am folosit de criza ca de o oportunitate. Vinzarile au scazut cu 60% la autoturisme, iar la produsele din alte firme cu 40%. Dar cu toate acestea am reusit sa ne racordam la noua piata optimizind costurile. E timpul sa gasim solutii la aceasta criza si sa nu ne mai plingem„.

De la inceputul crizei si pina in prezent numarul somerilor a sarit de 22.000 de persoane. Mai bine de 9.000 de ieseni au fost concediati de la inceputul lui 2009 si pina in prezent. La sfirsitul lunii august, potrivit informatiilor Oficiului National al Registrului Comertului, numarul societatilor a caror activitate a fost suspendata a ajuns la 3.782 agenti economici, in crestere cu 2.854% fata de perioada similara din 2008.

Sursa: Ziarul de Iasi

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.