FMI: tranşa a II-a din imprumut, dupa 23 septembrie 2009

Cea de-a doua transa din imprumutul acordat României va fi eliberata in jurul datei de 23 septembrie 2009, a declarat luni (14 septembrie 2009) Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru România si Bulgaria.

“Cea de-a doua transa din imprumutul acordat de FMI României va fi disponibila cu doua zile dupa finalizarea evaluarii de catre Consiliul Director al FMI. Întrunirea Consiliului a fost stabilita de principiu pentru data de 21 septembrie. Consiliul va decide atunci daca evaluarea poate fi finalizata. Trebuie insa ca unele masuri legislative sa fie luate inainte de intrunirea Consiliului.

De exemplu, pentru ca unele masuri fiscale sa poata fi aplicate, trebuie adoptata legislatia aferenta. Se pare ca guvernul român actioneaza conform acelorasi prioritati”, a declarat Tonny Lybek.

În conformitate cu site-ul FMI, pe data de 21 este programata o intrunire a Consiliului Director, dedicata primei evaluari efectuate de misiunea FMI condusa de Jeffrey Franks, sosita la Bucuresti la finele lunii iulie si in baza careia se solicita o derogare de la neindeplinirea criteriului de performanta prevazut in Acordul Stand-By.

La inceputul lunii august, Jeffrey Franks declarase: “Guvernul de la Bucuresti a respectat toate tintele, cu o exceptie. Aceasta exceptie este nivelul arieratelor la nivelul bugetului general consolidat si vom face evaluarea pe baza restului obiectivelor. (…)

Nu dorim sa inrautatim situatia României cu masuri fiscale prea dure, dar România nu este in pozitia de a finanta un deficit fiscal de minus 8%. Daca România ar fi avut la finele lui 2008 un set de politici economice mai bine orientate, ar fi fost acum intr-o situatie mai usoara, dar acum criza exista si trebuie sa vedem ce se poate face”.

De asemenea, Jeffrey Franks a mai spus ca FMI este ingrijorat “de conditiile financiare la unele companii de stat. Am convenit si aici sa se faca eforturi suplimentare pentru a se putea asigura o mai buna monitorizare a acestora, in special a celor care inregistreaza pierderi sau au arierate semnificative”.

La rândul sau, premierul Boc se declarase optimist ca transa din septembrie, in valoare de 1,9 miliarde de euro, va fi acordata Bucurestiului. Conform Acordului Stand-By, cea de-a doua transa ar fi trebuit sa soseasca la Bucuresti in jurul datei de 15 septembrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.