EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament pentru 3 legi

Guvernul îşi va asuma – astăzi, 15 septembrie 2009 – începând cu orele 16,00, răspunderea în faţa Parlamentului pentru 3 pachete de legi – privind Educaţia, salarizarea unică în sistemul bugetar şi restructurarea agenţiilor din subordinea sa, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană.

Angajarea răspunderii asupra celor trei legi se va desfăşura în trei şedinţe consecutive programate de la ora 16,00 – pentru Legea educaţiei, ora 17,00 – pentru Legea unică a salarizării şi 18,00 – pentru Legea privind reorganizarea agenţiilor guvernamentale.

Membrii Guvernului s-a reunit, duminică dimineaţă, în şedinţă, pentru a analiza amendamentele depuse de parlamentari la proiectele de lege pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea, urmând ca propunerile care vor fi considerate adecvate să fie inserate în forma finală a actelor normative. Executivul a acceptat 34 de amendamente din cele 294 depuse de parlamentari la proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.

Totodată, federaţiile sindicale membre ale Alianţei Bugetarilor pentru renegocierea Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice au anunţat că vor organiza tot marţi, cu începere de la orele 15,00, un pichet în faţa Palatului Parlamentului. Preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că la protest vor participa peste 1.300 de persoane. “Pichetarea Palatului Parlamentului în data de 15 septembrie 2009 este prima din şirul acţiunilor de protest hotărâte de federaţiile membre ale Alianţei Bugetarilor în şedinţa din 10 septembrie 2009”, precizează sindicaliştii.

Printre obiectivele protestului se numără renunţarea de către Guvern la angajarea răspunderii în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra Proiectului Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, renegocierea Proiectului Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi supunerea sa dezbaterii camerelor Parlamentului României, stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar, neacceptarea concediului fără plată forţat.

Federaţiile sindicale protestează astfel faţă efectele preconizate ale Legii cadru privind salarizarea unitară a bugetarilor: pierderea unor drepturi câştigate ale personalului din sectorul bugetar, diminuarea veniturilor acestei categorii de personal, concedieri masive etc. “În egală măsură, acţiunea noastră este un protest faţă de modul în care Guvernul a decis promovarea Legii respective, cu încălcarea regulilor elementare ale dialogului social şi prin desconsiderarea instituţiilor statului de drept”, afirmă sindicaliştii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata