Petrom a început producţia din două noi sonde offshore

Petrom a inceput productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, ambele zacaminte fiind localizate in blocul Histria XVIII din Marea Neagra, potrivit unui comunicat al companiei.

Productia curenta din sonda Delta 6 este de 2.200 barili echivalent petrol pe zi si se estimeaza ca productia maxima de 3.400 bep pe zi va fi atinsa in trimestrul patru din anul 2009.

De la sonda nou forata Lebada Vest 4 productia aditionala curenta este de 900 bep/zi. Potentialul de hidrocarburi al zacamântului offshore Delta a fost confirmat in 2007, prin rezultatele obtinute de sonda de explorare Delta 4. În 2008, dezvoltarea zacamântului a fost reevaluata pentru a reduce riscurile si a diminua nivelul investitiilor necesare.

De aceea, a fost decisa saparea unei orizontale dirijate, Delta 6. Delta 6 a inceput productia prin intermediul instalatiilor Petrom existente pe Platforma 7 in prima parte a trimestrului al treilea din 2009.

Citeste si:  Mircea Duşa - propus ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - biografie

Sonda produce in prezent la o rata redusa de testare de aproximativ 2.200 bep/zi, pâna la finalizarea extinderii instalatiilor de suprafata. Rata maxima de productie de 3.400 bep/zi este estimata sa fie atinsa in trimestrul 4 din 2009.

Experienta obtinuta in decursul forarii sondei Delta 6 a fost aplicata cu succes pentru o alta sonda nou forata, Lebada Vest 4, care a intrat in productie la finalul lunii august.

Lebada Vest 4 produce in prezent 900 bep/zi. Rezultatele testelor obtinute pâna acum au confirmat potentialul ambelor sonde de a produce impreuna mai mult de 4.500 bep/zi pâna la sfârsitul lui 2009.

În prezent, productia cumulata a celor doua noi sonde reprezinta circa 10% din productia zilnica offshore a Petrom, respectiv 32.000 bep/zi. Atingerea productiei maxime pe cele doua sonde va permite Petrom sa creasca productia din instalatiile offshore la peste 33.000 bep/zi si sa extinda durata de viata a instalatiilor.

Citeste si:  În Kazahstan, cursa pentru uraniu se nuclearizează

Explorarea platformei continentale românesti a Marii Negre a fost demarata din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980 iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987.

În prezent, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumând o arie de 13.880 kilometri patrati. Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale – Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta.

Productia actuala atinge aproape 32.000 barili echivalent petrol pe zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din România.

Petrom este cea mai mare companie româneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie.

Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in România.

Citeste si:  Renault este interesat să fabrice automobile electrice în România

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

În anul 2008 cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 miliarde euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.
OMV detine 51,01% din actiunile Petrom.

OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in 6 regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close