„Prima casă” ne dă plasă

Paradoxul programului „Prima casă” este că, dacă ar funcţiona aşa cum a fost gândit, se aseamănă foarte mult cu creditele sub-standard din SUA, pentru că are aceeaşi finalitate, şi anume le permite unor oameni să îşi cumpere casa la care altfel nu ar avea acces şi ale cărei rate s-ar putea să nu le poată plăti pe termen lung. Chiar dacă ne-ar ajuta să ieşim din criza curentă, „Prima casă” ne-ar băga peste nişte ani într-o altă criză, scrie Liviu Voinea în Cotidianul.

.

Depinde după ce standarde judecăm succesul. „Prima casă” s-ar putea să aibă succes în sensul că se vor cheltui banii alocaţi acestui program, băncile vor face profit din intermediere şi nişte dezvoltatori imobiliari vor scăpa de locuinţele cu care i-a prins criza nevândute.

Citeste si:  Proprietarii apartamentelor, obligaţi, de la 1 ianuarie 2010, să prezinte certificatul privind performanţa energetică

Dar din perspectiva relansării economiei, „Prima casă” nu are cum să ajute, pentru că efectul de antrenare în economie este minim.

Se vor vinde mai degrabă locuinţele deja construite, cum s-a şi întâmplat de altfel (90% din contractele încheiate în prima lună de funcţionare a programului sunt pentru locuinţe vechi), ceea ce nu va stimula nici construcţiile şi nici măcar nu se va evidenţia în Produsul Intern Brut pentru că tranzacţiile secundare nu apar în PIB (vânzarea unei locuinţe apare în PIB doar dacă este prima vânzare a acelei locuinţe).

Citeste si:  Poliţia Română: Bivolaru, căutat în Europa prin Sistemul Informatic Schengen; se va emite şi un mandat de urmărire internaţională

Miliardul de euro pus la bătaie de Guvern nu va aduce alte miliarde de euro în economie, cel puţin nu pe termen scurt.

Din punctul de vedere al luptei anticriză, „Prima casă” nici măcar nu poate fi considerată o măsură anticriză: nu din lipsa creditării sau a apetitului imobiliar au intrat românii în criză. Deci nu acestea sunt domeniile care trebuie stimulate pentru a ieşi din criză.

Integral în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close