Teama de o nouă criză europeană a gazului

Confruntata cu dificultati financiare, Ucraina s-ar putea afla in situatia de a nu putea sa isi plateasca facturile la gaze in iarna urmatoare, a avertizat directorul companiei rusesti Gazprom, alimentând astfel temerile privind o repetare a crizei europene a gazului de anul trecut, relateaza cotidianul britanic Financial Times (FT).

Potrivit lui Alexei Miller, directorul Gazprom, desi compania de stat Naftogaz ar putea sa isi plateasca facturile pâna la sfârsitul anului, nu este clar daca acest lucru se va intâmpla si in ianuarie, atunci când Ucraina va trece prin intens contestate alegeri prezidentiale.

“Riscul este ca in ianuarie sa fie alegeri, iar plata pentru furnizarea de gaze din ianuarie sa se faca la 7 februarie”, a avertizat Miller in fata presei, exprimându-si speranta ca “nu va fi o catastrofa in iarna”.

De cealalta parte, Naftogaz a respins ca lipsite de temei ingrijorarile lui Miller, sustinând ca nu exista temeri privind o criza repetata a gazului, dupa cum a precizat purtatorul de cuvânt al companiei ucrainene, Valentin Zemlianski. Ucraina are o rezerva suficienta de gaz – 25 de miliarde de metri cubi – pentru a rezista la iarna.

În timp ce unii dintre clienti au avut probleme cu platile ca urmare a crizei economice, Naftogaz a avut suficienti bani sa plateasca facturile din import, nu in ultimul rând deoarece recesiunea a redus cererea de gaz, a mai precizat purtatorul de cuvânt.

Naftogaz incearca sa isi reesaloneze datoriile de 1,7 miliarde de dolari si planuieste sa faca noi propuneri creditorilor saptamâna aceasta, potrivit FT. Zemlianski sustine ca Ucraina isi poate plati datoriile la gaze, indiferent daca datoriile vor fi restructurate.

La Kiev, avertismentele lui Miller au fost considerate drept o ultima incercare a Rusiei de a defaima Ucraina inaintea alegerilor, pentru a sublinia instabilitatea tarii si a-l submina pe Viktor Iuscenko, presedintele pro-occidental al tarii, aflat intr-o lupta disperata de recâstigare a popularitatii pierdute, potrivit cotidianului britanic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.