EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

“Dragostea” Europei de Est pentru SUA păleşte

0

În 2003, atunci când Donald Rumsfeld era ministrul american al apararii, acesta a reusit sa-i infurie pe aliatii europeni, calificându-i pe cei care se opuneau razboiului, in special, Franta si Germania, cu titulatura de “vechea Europa”, noteaza cotidianul britanic Financial Times (FT).

Exista o “noua Europa”, a sugerat el, constând din noile state membre ale UE si NATO – foste state membre ale Tratatului de la Varsovia – cu mult mai atlantiste, mai pro-americane si gata sa sprijine razboiul impotriva terorii, spre deosebire de “vechea Europa” slaba si lipsita de dorinta de a lupta. Remarcile lui Rumsfeld nu au fost primite prost doar la Berlin si Paris, ci au reusit sa stârneasca mânia majoritatii statelor “vechi” ale UE, unde sentimentele anti-razboi si anti-Bush erau puternice.

Despre Rumsfeld s-a crezut atunci ca stârneste in mod deliberat disensiuni intre statele europene. O divizare intre vechile si noile state ale UE, in special pe probleme legate de securitate, nu mai este valabila azi.
S-a intâmplat ceva in acesti ultimi 6 ani, care a facut ca statele est-europene sa devina mai putin atlantiste si mai putin instinctiv pro-americane decât “vechea Europa”, noteaza FT.

În acest context, se distinge o tema clara a ultimului studiu “Transatlantic Trends”, elaborat de German Marshall Fund si publicat saptamâna trecuta: Europa de Est pare sa se distanteze de “povestea sa de dragoste” cu Statele Unite.

În mod evident, ar fi gresit sa se exagereze, crede ziarul brutanic Toti europenii chestionati au fost cu mult mai pozitivi in ceea ce il priveste pe Obama decât pe fostul presedinte George W. Bush. De asemenea, au existat mai multe sentimente pro-americane decât anti americane.

Cu toate acestea, dintr-o data, fostul entuziasm estic pentru relatia cu SUA a fost depasit de cel din vestul Europei, in conditiile in care doar aproximativ 53 la suta din est-europeni au vazut SUA intr-o lumina pozitiva in 2009, in comparatie cu 63 la suta in Europa de Vest. Anul trecut, procentele erau de 44 la suta la 40 la suta in favoarea est-europenilor.

Obama nu este personal de vina pentru aceasta situatie, releva FT. A existat o atitudine pro-Obama puternica pe intregul continent european, care a variat de la o uluitoare rata de aprobare de 92 la suta in Germania (spre deosebire de cea de 12 procente inregistrata de George W. Bush cu un an in urma) la 55 la suta in Polonia (fata de cea de 44 la suta pentru Bush).
Ceea ce se intâmpla de fapt este ca daca in trecut est-europenii erau mai putin anti-Bush, in prezent ei sunt mai putin pro-Obama decât occidentalii.

În Europa de Est, cu mult mai putini locuitori (25 la suta) cred ca relatiile dintre SUA si Europa s-au imbunatatit in ultimul an, spre deosebire de Europa Occidentala, unde 43 la suta sustin aceasta parere.

În plus, doar 53 la suta dintre est-europeni cred ca NATO este esentiala, spre deosebire de 63 la suta in Occident. Potrivit FT, Rusia reprezinta cu siguranta un factor in schimbarea climatului, aici intrând si nervozitatea generata de dorinta lui Obama de a da “reset” relatiilor dintre SUA si Rusia.

Ori, daca a da “reset” relatiilor inseamna a ceda Rusiei pe probleme care afecteaza securitatea, acest lucru se va dovedi nepopular. Chiar daca nici cehii, nici polonezii nu sunt nerabdatori sa vada instalat scutul antiracheta american pe teritoriul lor, ei sunt si mai putin doritori de a-i vedea pe americani retragându-se ca si cum ar ceda in fata obiectiilor Moscovei.

În ceea ce priveste atitudinile fata de NATO, adevarul este ca est-europenii doresc sa aiba in Alianta Nord-Atlantica o protectie impotriva Rusiei, nu o forta destinata unor operatiuni militare in strainatate, in locuri cum ar fi Afganistanul. Or, daca aceasta alianta nu poate proteja impotriva Rusiei, vechiul entuziasm are toate sansele de a se diminua.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.