A murit actorul Nicu Constantin

Actorul Nicu Constantin a murit, marţi (15 septembrie 2009) după-amiază, la vârsta de 70 de ani. El a fost internat mai mult de 4 luni la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Capitală, din cauza unor probleme pulmonare severe.

Prof. dr. Ioan Sârbu, comandantul Spitalului Militar, a declarat că, din păcate, cu toate eforturile pe care medicii le-au făcut, actorul nu a putut fi salvat şi, după o suferinţă prelungită de aproape 3 luni, a decedat.

“În jurul orei 14,00, el a avut un infarct cardio-respirator, a fost resuscitat, după care şi-a reluat funcţia cardiacă şi respiratorie. Următorul infarct însă, care a survenit în jurul orei 16,30, i-a fost fatal şi s-a declarat decesul la ora 16,50”, a spus prof. dr. Ioan Sârbu.

El a menţionat că marele actor a avut o suferinţă pulmonară severă, care în cele din urmă i-a provocat sfârşitul.
Nicu Constantin s-a născut la 31 iulie 1939, la Eforie Sud, în judeţul Constanţa.

A absolvit Şcoala de Marină din Constanţa şi Şcoala de Arte din Bucureşti. În 1960 şi-a început cariera de actor de revistă la Teatrul “Constantin Tănase” din Bucureşti, iar între anii 1979 şi 1982 a activat ca actor la Teatrul Naţional de Operetă.

A jucat în peste 9.000 de spectacole, atât în ţară, cât şi în străinătate (Israel, Franţa, Germania, Ungaria, Rusia, Polonia, Bulgaria, Turcia, Austria, Statele Unite, Egipt, Austria, Canada).

S-a făcut remarcat în peste 28 de filme de scurt şi lung metraj, printre care: “Împuşcături pe portativ” (1966) – filmul de debut, “Vin cicliştii” (1968), “Septembrie” (1977), “Ora zero” (1979), “Alo, aterizează străbunica” (1981), “Harababura” (1990), “Ministerul comediei” (1999) etc.

Din palmaresul său mai fac parte 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune, dar şi publicarea de scenarii pentru radio, televiziune, texte pentru Teatrul “Constantin Tănase” şi alte teatre muzicale.

De asemenea, a fost colaborator la mai multe reviste şi ziare din ţară. Şi-a povestit experienţa de viaţă în cartea autobiografică “Ochelari miraculoşi”.
A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Ordinul Cultural clasa I, Premiul de popularitate al revistei VIP, dar şi decoraţii pentru bogata sa activitate artistică.

În 2005, la Gala UNITER, a primit Premiul special pentru teatru de revistă, iar în 2006 i-a fost decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Actriţa Tamara Buciuceanu a declarat că Nicu Constantin a fost un talent cu totul deosebit.

“Un talent cu totul deosebit pentru scena Teatrului de Revistă, un om cu mult har. De atâtea ori, anul acesta, a trebuit să vorbim despre cei care au plecat dintre noi. Parcă prea repede şi prea mulţi au plecat dintre noi. Se subţiază firul”, a spus îndrăgita actriţă.
Şi actriţa Maia Morgenstern deplânge moartea actorului.

“Pe maestrul Nicu Constantin l-am cunoscut ca pe un om extrem de serios în legătură cu profesiunea domniei sale. Îşi privea meseria cu drag, cu respect”, spune Maia Morgenstern.

Actriţa Florina Cercel regretă moartea lui Nicu Constantin, despre care spune că a fost un actor de ispravă, un om vesel şi trist în acelaşi timp.
“Dumnezeule, nu mai vreau astfel de veşti. Dumnezeu să îl odihnească, să îl primească acolo alături de ceilalţi colegi, care s-au dus toţi prea devreme, indiferent de vârstă. Mă doare fiecare coleg care dispare.

L-am cunoscut, era un vesel – trist, aşa cum sunt artiştii de ispravă. Cred că are şi acum, acolo, un zâmbet”, a declarat Florina Cercel.
Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, declară că regretatul actor Nicu Constantin era un om născut cu calităţi extraordinare.

“Nicu era, prin firea lui, un om extrem de vesel, volubil, pus mai tot timpul pe glumă, glume care uneori te atingeau, erau uşor acide. Un om de spirit, un om născut cu calităţi extraordinare, aş zice, nişte calităţi vindecătoare pentru că umorul şi zâmbetul te fac uneori să uiţi de supărări. Nicu, numai prin apariţia sa, te făcea, pentru câteva momente să-ţi abaţi gândurile de la cele rele şi să zâmbeşti.

Face parte din panoplia acelor actori care în vremuri mai puţin faste au reuşit să ne facă să zâmbim şi să uităm un pic de ziua şi greutăţile de mâine şi să ne dea curaj şi speranţă”, a declarat Alexandru Arşinel.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Nicu Constantin. “În aceste momente de mare tristeţe, doresc să transmit sincere condoleanţe familiei actorului Nicu Constantin şi tuturor celor apropiaţi.

Întreaga sa activitate artistică, de peste 50 de ani, va rămâne în amintirea noastră, a celor care l-am preţuit pentru măiestria şi devotamentul cu care a slujit scena şi filmul românesc. Dumnezeu să-l odihnească!”, afirmă şeful statului în mesaj.
Academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii şi Cultelor, consideră că moartea actorului Nicu Constantin reprezintă “o pierdere foarte mare”.

“L-am cunoscut şi am vorbit despre el. Este, într-adevăr, o foarte mare pierdere. Este o zodie nefastă în care dispar oameni de mare valoare. A fost unul dintre actorii de comedie care, în anii de restrişte, ne-a menţinut surâsul.
Era din aceeaşi stirpe cu marele meu prieten Dem Rădulescu. L-am urmărit multă vreme în anii ’60”, a spus Răzvan Theodorescu.

Scriitorul şi omul de teatru Dinu Săraru consideră că Nicu Constantin va rămâne pentru totdeauna în Panteonul teatrului românesc. “A intrat în nefiinţă unul dintre marii artişti ai teatrului românesc de comedie, unul dintre cei mai populari actori pe care i-a avut scena românească de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a spus Dinu Săraru, apreciind că Nicu Constantin este “una dintre stelele care vor rămâne pentru totdeauna în Panteonul teatrului românesc”.

A plecat Nicu Constantin, ochelaristul care, cu privirea lui ciudată dindărătul lentilelor lui groase, ne-a făcut să râdem de zeci de ori, a declarat realizatorul de televiziune Octavian Sava, cel care l-a avut ca protagonist în nenumărate emisiuni pe marele actor.

“A plecat încă un matador din marea galerie a comicilor care, din păcate, se împuţinează zi de zi. Scheciuri, cuplete, anecdote copioase, rămân numai pe peliculă şi în amintirile noastre.

Ne-ai bucurat adeseori sufletele, Nicule, şi îţi rămânem recunoscători pentru ele, mai ales că acum au devenit tot mai rare!”, a adăugat Octavian Sava, care s-a declarat răvăşit la aflarea ştirii decesului unuia dintre cei mai de seamă colaboratori ai săi.

E trist şi aproape nu ai ce spune după ce şi Nicu, marele Nicu, Nicu Constantin pe care îl ştie o ţară întreagă, a dispărut, a mărturisit regizorul Corneliu Dalu, care a realizat ani la rând emisiuni de divertisment cu îndrăgitul actor.

“Am lucrat cu el, una peste alta, la radio şi în televiziune, aproape 20 de ani. Ce pot să spun?
A fost în primul rând un talent nativ excepţional, o personalitate pozitivă sută la sută şi era un om care trăia pentru meserie, la modul propriu, nu erau vorbe”, a spus cel care a regizat sute de scheciuri şi momente umoristice avându-l ca protagonist pe Nicu Constantin.

Corneliu Dalu a adăugat că “Nicu exista în primul rând ca să fie un actor mare de comedie, şi a fost”.
“E trist, dar dacă e vorba să urmăm, şi aşa va fi, cu toţii această lege implacabilă, măcar să ne gândim cu optimism la acest eşantion de comedie care a fost Nicu Constantin”, a conchis regizorul Dalu.

Actorul Sebastian Papaiani a declarat că decesul lui Nicu Constantin este o mare pierdere pentru teatrul românesc. “Decesul lui Nicu Constantin este într-adevăr o pierdere.
Întotdeauna când pierzi din mănunchiul ăsta mic de talente spontane care existau – ca Puiu Călinescu, Ştefan Bănică sau Nicu Constantin – este o mare pierdere.

Este ceva ireversibil. Viaţa merge fără să se întoarcă. Nicu Constantin este un actor de revistă, de film, de cinematograf, de operetă – pentru că el a cântat mult timp şi la Teatrul de Operetă – de neînlocuit. Poate să vină altcineva, dar nu să facă ce a făcut el”, a mărturisit Sebastian Papaiani.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.