Averea mondială şi numărul de milionari au scăzut din cauza crizei

Recesiunea globala din 2008 a provocat prima scadere mondiala, din ultimul deceniu, a activelor aflate sub administrare si a numarului de milionari, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta Boston Consulting Group, informeaza Reuters.

Boston Consulting Group a examinat activele gestionate de industria de asset management si a apreciat ca in 2008 averea mondiala a scazut cu 11,7% pâna la 92.400 miliarde de dolari.

Firma de consultanta estimeaza ca va fi nevoie de 6 ani pentru o revenire la nivelul din anul 2007. America de Nord, in special SUA, a fost regiunea cea mai grav lovita, raportând un declin de 21,8% a averilor gestionate de firmele de asset management pâna la 29.300 miliarde de dolari, in special din cauza loviturilor inregistrate de investitiile in actiuni pe piata din SUA.

De asemenea au fost afectate si centre importante industria de asset management precum Elvetia si Caraibe, unde activele au scazut pâna la 6.700 miliarde de dolari in 2008 de la 7.300 miliarde de dolari in 2007, adica o contractie de 8%.

Europa a raportat active sub administrare de 32.700 miliarde de dolari, devansând America de Nord in calitate de cea mai bogata regiune a lumii, chiar daca valoarea totala a averilor din regiune a scazut cu 5,8%.

Singura regiune a lumii care a raportat o crestere a activelor sub administrare, cu 3% in plus fata de 2.400 miliarde de dolari in 2007 pâna la 2.500 miliarde de dolari in 2008.

Criza “a afectat increderea intr-un mod pe care nu l-am mai vazut de mult timp”, a declarat directorul operational de la biroul Boston Consulting Group din New York, Bruce Holley.

Studiul BCG estimeaza ca activele gestionate de firmele de asset management nu vor reveni la nivelul din 2007, respectiv 108.500 miliarde de dolari, decât abia in 2013, adica dupa o perioada de 6 ani.
De asemenea, criza economica i-a afectat si pe milionarii care au facut investitii riscante in perioada de boom a economiei.

Sub acest aspect, Europa si America de Nord au fost regiunile cele mai grav lovite, afisând un declin de 22%. SUA numara 3,9 milioane de milionari, cea mai mare populatie de milionari de pe glob.

În schimb, Singapore are cea mai mare densitate de milionari, 8,5% din populatie. Alte tari incluse in acest top sunt Elvetia, unde 6,6% din populatie sunt milionari, Kuweit, 5,1%, Emiratele Arabe Unite, 4,5% si SUA cu 3,5%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.