CE iniţiază procedura de investigaţie aprofundată în cazul Oltchim

“Comisia Europeana a initiat marti (15 septembrie 2009) procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la intentia României de a autoriza o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane euro si de a acorda o garantie de stat de 339,2 milioane euro societatii de produse chimice Oltchim.

Executivul UE are indoieli cu privire la compatibilitatea masurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, in special in ceea ce priveste faptul ca un operator privat ar fi luat in calcul astfel de masuri.

Deschiderea unei anchete aprofundate ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii.

“Comisia Europeana trebuie sa verifice daca masurile propuse in cazul Oltchim presupun existenta unor ajutoare de stat si, in cazul unui raspuns pozitiv, daca astfel de masuri nu ar genera denaturarea excesiva a concurentei”, a spus comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes.

La data de 17 iulie 2009, România a notificat Comisiei doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai mari intreprinderi petrochimice din România si din sud-estul Europei.

Statul român este actionarul majoritar al acestei intreprinderi. În conformitate cu normele UE in materie de ajutoare de stat, se poate considera ca interventiile autoritatilor publice in cadrul intreprinderilor care desfasoara activitati economice nu implica ajutor de stat daca acestea au loc in conditii pe care le-ar fi acceptat un actor privat care opereaza pe piata (principiul investitorului in economia de piata).

Prima masura implica o conversie a datoriei publice in actiuni, in valoare de aproximativ 135 de milioane euro. Datoria publica provine din activarea garantiilor de stat aferente creditelor comerciale neperformante contractate inainte de anul 2000.

Comisia se intreaba care este motivul pentru care România nu a perceput nicio dobânda pentru datoria publica, in special dupa aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007, intrucât România ar fi trebuit sa aplice integral Tratatul CE incepând de la acea data.

A doua masura este o garantie de stat in valoare de 339,2 milioane euro, care acopera 80% dintr-un credit comercial de 424 milioane euro, suma care urmeaza sa fie folosita pentru investitiile necesare pentru punerea in aplicare a planului de dezvoltare a intreprinderii.

România considera ca masurile propuse nu confera un avantaj beneficiarului, intrucât sprijinul acordat de stat intreprinderii Oltchim, in calitate de principal actionar, respectiv de principal creditor, este comparabil cu solutia pe care ar alege-o un operator privat de pe piata in conditii similare.

În aceasta etapa, având in vedere istoricul datoriei, situatia actuala a intreprinderii si gradul de expunere a statului la viitoare riscuri, Comisia isi exprima indoiala ca un investitor privat si un creditor privat ar fi optat pentru aceste doua masuri”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.